info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stockholms lagbasar redo för fight

150 lagbasar från Stockholm diskuterade idag konflikterna på sex JM-byggen och läget i avtalsrörelsen. Lagbasarna är oroade och beredda att fightas, enligt Bygg-Ettans rapport från lagbasträffen.

Den 1 april sänks lönen på sex JM-byggen i Stockholm till stupstockslön. Orsaken är tvister om ackorden, där ackordslagen menar att JM undergräver ackorden genom att dra ner på antalet timmar som arbetet får ta.
Samtidigt löper avtalen i byggbranschen ut, utan att parterna kunnat enas om nya. Det är frågan om granskningsarvoden, byggbranschens regler om facklig lönekontroll, som blockerar förhandlingarna.

Det var dessa två frågor som stod i fokus när 150 lagbasar från Byggnads största avdelning, Bygg-Ettan samlades idag. Lagbasarna var, enligt uppgifter från mötet, upprörda och oroade över JM:s agerande i ackordsförhandlingarna i Stockholm, som de ser som ett angrepp på ackordssystemet.
Vid träffen diskuterades sambandet mellan JM:s agerande och byggarbetsgivarnas krav på att ta bort granskningssystemet ur kollektivavtalen. Lagbasarna ser båda frågorna som angrepp på branschens lönedrivande prestationslönesystem. Det handlar i båda fallen om makt och inflytande på arbetsplatserna, sammanfattar Bygg-Ettan diskussionen på sin hemsida och beskriver stämningen som att lagbasarna är beredda att fightas för rätten till inflytande över lönen.

– Jag har aldrig känt ett så massivt stöd och uppslutning från lagbasarna, säger Bygg-Ettans ordförande Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stockholms lagbasar redo för fight

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig