info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Startar ny avdelning för utsatta byggjobbare: "Det väller in folk till oss"

Fackförbundet SAC kunde inte ta hand om alla utsatta byggare i Stockholm. Nu har man startat en ny avdelning.
– Vi har bara skrapat på ytan av det här problemet, säger Pelle Sunvisson på SAC.

"Nu är nära 200 av medlemmarna byggnadsarbetare", säger Pelle Sunvisson på SAC. På höger i bilden syns ett medlemsmöte. Foto: SAC

SAC Syndikalisterna är normalt uppbyggt av lokala organisationer, där alla medlemmar som befinner sig i en viss stad ingår. I Stockholm har det under de senaste åren kommit in  många medlemmar inom bygg. Därför har man nu bildat en ny avdelning enbart för byggnadsarbetare.

– Det har vuxit så snabbt så det behövdes en ny organisation som kunde ta hand om det. Nu är nära 200 av medlemmarna byggnadsarbetare, säger Pelle Sunvisson, tolk och förhandlare i den nya avdelningen Stockholms byggsyndikat.

Varför vänder sig folk till er?

– Vi har bara skrapat på ytan av det här problemet och ändå väller det in folk till oss. Jag pratar nästan varje dag med nya arbetare som har exploaterats. Människoexploatering är ett så otroligt omfattande problem och satt system. Det bygger på arbetarnas svåra situation. De vet inte hur svensk arbetsmarknad fungerar, inte vilka lagar som gäller och vilka rättigheter de har. Därför blir de lurade. Då måste någon ta tag i den där situationen.

Pelle Sunvisson pratar om att det sker många positiva initiativ i byggbranschen, bland annat från arbetsgivare och fack. Han nämner bland annat Fair Play Bygg – som utreder kriminella företag – och Byggmarknadskommissionen – som kartlägger kriminaliteten.

– Men det som är unikt med vår satsning är att den kommer underifrån. Här lockar vi fram människor och ger dem det de eftersöker. På det sätter kan vi göra det olönsamt att hålla på med exploatering, säger Pelle Sunvisson.

Han förklarar att SAC skiljer sig mot andra fackförbund på tre sätt:

  • Språket:

– Hos oss kan man prata svenska, engelska, spanska och ryska med hjälp av fasta tolkar. Sedan plockar vi också in tolkar för till exempel georgiska, arabiska och persiska.

  • Inga papperskrav:

– Vi kräver inte att man har uppehållstillstånd eller arbetsvisum i Sverige. Vi tar emot alla byggnadsarbetare.

  • Undantag från karensen:

– Eftersom få har koll på svensk arbetsmarknad är det få som har gått med i facket innan de har blivit exploaterade. Vi tror att det inte är av ovilja, utan av okunskap, som man inte har gått med i facket.

Så ni förhandlar även för de medlemmar som inte var med i facket när de blev lurade på lönen?
– Ja.

Ni har krävt in fem miljoner kronor till exploaterade arbetare. Hur har ni gått till väga?

– Genom vanliga fackliga metoder. Många arbetsgivare blir skrämda bara av att någon från en fackförening ringer och pratar på svenska. Många av våra fall slutar med det, att de betalar för att slippa förhandling. Dessutom är många av arbetsgivarna invandrare och har inte koll på lagar och regler här. Genom att ha en förhandling så förstår de vad som gäller.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Startar ny avdelning för utsatta byggjobbare: "Det väller in folk till oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig