info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Starta utbildning för rivningsarbetare"

Det finns åtskilliga skräckexempel på dålig säkerhet vid rivningsjobb. – Orsaken är okunskap. Därför behöver man införa yrkesbevis och utbildning för rivningsarbetare, säger regionala skyddsombudet Ronald Blixt, som granskat branschen under flera år.

Under fyra år har han granskat rivningsbranschen speciellt och har uppskattningsvis besökt ett par hundra rivningsarbetsplatser i Göteborg med omnejd.
– Det man slås av är att det generellt sett fungerar så dåligt. Det finns så otroligt mycket brister och faror som beror på att folk inte kan sitt arbete. De är inte utbildade för det, säger Ronald Blixt.

Idag finns ingen speciell utbildning för rivningsarbetare och heller inget särskilt yrkesbevis för den yrkesgruppen. Ronald Blixt tycker att en flerårig utbildning behövs. Det kan ske inom gymnasieskolans ram eller inom vuxenutbildningen.
Han har besökt det mesta i rivningsväg, från enstaka badrumsrenoveringar till stora rivningsentreprenader.
– Jag kan säga att i många fall är det så mycket brister och faror att det är helt omöjligt att överblicka, säger han.

Ett problem är rivningstekniken.
– Många vet inte hur de ska riva säkert.
Ett annat är den allmänna ordningen. Enligt Ronald Blixt är det inte sällan han kommer till arbetsplatser med helt öppna schakt och andra livsfarliga öppningar.
Han har lagt ett flertal stopp på den här typen av arbeten. Men för att olycksriskerna ska minskas, måste kunskapsnivån höjas, menar han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Starta utbildning för rivningsarbetare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig