info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämmer till AD för gps i bilar

Företaget installerade gps i bilarna. Ett integritetskränkande sätt att övervaka de anställda menar Byggnads. Nu har facket stämt företaget till Arbetsdomstolen (AD), för avtalsbrott.

Tvisten mellan Byggnads och företaget Kiaby Plåt & Bygg uppstod för cirka ett år sedan. Under påsken installerades ett gps-system i ett 20-tal företagsbilar. Det upprörde både fack och anställda. Genom installationen kan företaget alltid övervaka exakt var de anställda befinner sig. Uppgifterna sparas också under längre tid.
Byggnads hävdar att företaget brutit både mot sin förhandlings- och informationsskyldighet. Att bolaget var skyldigt att förhandla innan förändringen genomfördes, då den är ett sätt att kontrollera de anställda och deras arbetstid. Både lokala och centrala förhandlingar har tidigare hållits utan att parterna kommit överens.

Begär skadestånd

Byggnads hävdar att installationen av elektronisk övervakning innebär en integritetskränkning.
-Jag ser det som en väldig kränkning av arbetstagarnas integritet. Företaget har bara installerat gps i bilarna utan att informera vare sig fackliga förtroendemän eller övriga anställda ordentligt om vad detta innebär, sa ombudsmannen Robert Nilsson på Byggnads i Skåne när det hela uppdagats. Han anmälde då företaget till Datainspektionen för brott mot personuppgiftslagen.
I stämningen till AD begär Byggnads att företaget ska betala 50 000 kronor vardera till sju anställda, samt ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor till facket.

”Åt helsicke”

Lars Stjernkvist, vd för Kiaby Plåt och Bygg är mycket kritisk till stämningen.
– Det är rent åt helsicke. Vi skaffade detta efter att vår revisor sagt att vi måste göra något åt detta med körjournalerna. Alla visste att det sattes in gps. Detta var ett sätt att skydda både arbetsgivare och anställda så att ingen skulle få en skattesmäll. Men jag visste inte att jag måste informera Byggnads ombud om detta, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämmer till AD för gps i bilar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig