info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsstopp vid kinesiskt bygge

Arbetsmiljöverket la igår stopp på ställningsbyggandet vid Dragon Gate, vid Älvkarleby. Orsaken var att arbetet var farligt. Först måste det finnas skydd eller personlig säkerhetsutrusning innan arbetet fick återupptas. Enligt företagets vd återupptogs arbetet senare efter kompletteringar.

Vid Älvkarleby byggs ett före detta vägmotell om till en kinesisk kultur- och försäljningsanläggning. Cirka 60 kinesiska arbetare jobbar där. Bygget har pågått sedan 2004 och under åren har där varit ett stort antal arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverkets Lars Nordström har varit där åtta- tio gånger och ställt olika krav. Från början byggdes till exempel ställningarna av bambu, vilket man måste ändra.
Det har skett vissa förbättringar, men ännu anser arbetsmiljöverket att arbetsmiljön är långifrån acceptabel. Det är som att man flyttat en kinesisk arbetsplats till Sverige, enligt Lars Nordström.
Därför besökte en delegation från verket på onsdagen Erland Ågren, vd för Latep som driver Dragon Gate, för att framföra kritiken. Verket ställde också flera krav. 

Ett av dem gäller fasadställningarna. Ställningskomponenterna kommer från Kina, men det fanns inga papper på hållfasthet och vilka vikter de tål. Ställningarna ska byggas upp till 20 meter och de ska tåla både människor och material. Arbetsmiljöverket kräver nu bevis för hållfastheten.
När arbetsmiljöverket var på plats var arbetarna i full gång med att bygga ställningen, åtta till tio meter upp.
– Men vi satte ett förbud mot fortsatt ställningsbyggnad eftersom de arbetade på ett farligt sätt. Arbetarna måste antingen ha personlig skyddsutrustning eller skyddsräcke på bomlagret innan de får fortsätta, säger Lars Nordström.
Arbetsmiljöverket kräver också att ett aktivt skyddsarbete ska bedrivas på arbetsplatsen, till exempel i form av skyddsronder. Vidare ska arbetsmiljöplanen kompletteras.
Tidigare har det bland annat varit stora problem med elsäkerhet, skarvade ledningar låg helt öppet på arbetsplatsen. Men det hade förbättrats när verket besökte platsen.

Erland Ågren anser att arbetsmiljöverket har haft rätt i sin kritik och att byggverksamheten ska uppfylla alla de krav som arbetsmiljöverket har. Enligt honom är ställningsbyggandet nu igång igen.
– Det blev ett stopp på 30 minuter. Felet var att man la trallen utan att räcket fick följa med. Nu bygger vi vidare med det skydd som behövs, säger han.
Då det gäller ställningen ska man komplettera med tekniska data från Kina och skyddsronder ska hållas systematiskt och protokollföras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsstopp vid kinesiskt bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig