info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsbyggaren: "Vi har en helt ny situation"

Det är påtaglig skillnad på byggena när utländsk arbetskraft stannar hemma, menar ställningsbyggaren Per-Erik Östlund som jobbar i Stockholm.

Per-Erik märker en påtaglig förändring på jobbet. Foto: Privat/Mostphotos

Per-Erik Östlund arbetar som ställningsbyggare på Sjöbergs och pendlar dagligen till Stockholm från Strängnäs. När Byggnadsarbetaren ringer är han på väg att sluta efter ett pass på Nobelberget i Sickla. Skillnaden i manskap är påtaglig och flera byggen står still i Stockholm, säger han.

– Det är inte full huggning. Jag ser på våra egna listor hur många som fattas. En del är sjuka, andra får inte komma in i landet.

Läs också Vd:ns uppförsbacke "Som mest var 24 golvläggare sjuka och hemma"

– Det är en helt ny situation. De jag jobbat med från Polen, Georgien och Ukraina har inte fått komma, så visst blir det påverkan. Det är mer jobb för oss som är friska – vi får jobba arslet av oss.

Per-Erik Östlund är 60 år och har arbetat som ställningsbyggare sedan 1982. Många ställningsbyggare är utstationerade och Per-Erik menar att branschen inte klarar sig utan den utländska arbetskraften.

– Vi har stor hjälp av att de kommer. Vi har inte folk i Sverige som vill göra så tunga jobb. Man ska inte klandra de som kommer, men utbildningskraven ska ställas högre.

Ställningsbyggarna får nu skjuta fram lunchrasten och de äter tre åt gången i bodarna. Två av Per-Eriks kollegor är hemma på grund av feber och ont i kroppen.

– Jag har klarat mig, det är norrländskt stål i en annan så det biter inte. Skämt åsido, det är bara en tidsfråga. Men jag brukar ha låg sjukfrånvaro, säger Per-Erik Östlund.

Håkan Carlsson på Ställningsentreprenörernas intresseorganisation STIB säger att sjukskrivningar än så länge påverkar branschen mer än bristen på utländsk arbetskraft, men att det kan ändras snabbt.

Hur ser det ut med varsel och permitteringar på grund av de nya restriktionerna?

– Vi har inte fått sådana signaler. Men branschens behov av utländsk arbetskraft försvåras så klart av att gränserna är stängda. Det är ju inte förbjudet att arbetskraftpendla, men restriktionerna gör det svårt. Hur lång den här situationen blir påverkar så klart också.

– Våra störningar handlar framför allt om den egna arbetskraften, där ser vi ett tapp på 25 procent bland personalen. Det är ett mycket större problem. Folk är frånvarande för att de måste på grund av de nya restriktionerna. Det är bra att människor tar det på allvar men det är svårt när så många är sjukskrivna samtidigt. Det är ett större problem än bemanningen nu, men det kan ändras.

Hur många jobb kommer från bemanning?

–Vi räknar på nyckeltal i ställningsbranschen. Det är en bedömning som utgår från årsomsättningen i branschen. 1 500 heltidsjobb kommer via bemanning. Då räknar vi både inhemsk och utländsk arbetskraft.

Så ingen inbromsning så långt?

– Nej, byggbranschen har inte stannat upp. Snarare brist på personal än tvärtom. Där är vi inte ännu. Arbetsplatser kan då stänga. Det påverkas ju redan och det stängs ned på vissa ställen bland annat på grund av leveranser som inte kommer fram. Det är värre för dem som är beroende av det som importeras. Men självklart gäller det både personella och materiella resurser.

Tillfälligt inreseförbud

Regeringen har tillfälligt stoppat icke-nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU/EES, med undantag för Storbritannien och Schweiz. Beslutet gäller till och med den 15 maj. UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder (till exempel mellan EU-länder) och avrådan gäller till och med den 15 juni. Läs mer på Polisens och Folkhälsomyndighetens respektive hemsidor.

Kristian Borg, reporter
Isabella Iverus
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsbyggaren: "Vi har en helt ny situation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig