info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsbyggaren tävlade i grillning: "Jag älskar mat"

Ställningsbyggaren Mikael är en av Sveriges bästa på grillning och BBQ. ”Jag älskar mat”.

Hur blev du så intresserad av grillning?

–Jag har alltid älskat mat. Min mamma var en riktig husmor och jag lärde mig att laga mat av henne i köket redan när jag var i 10-årsåldern. Hon är bonddotter.

Du tävlade i grill-SM, och även i EM i helgen. Hur gick det?

– Vårt lag ”Kings of BBQ” fick flera pallplatser. Silver i det svenska mästerskapet när vi grillade fläskbog. Femma i EM bland 46 europeiska grill-lag när vi grillade vegetariskt. Vi fick också brons i det svenska mästerskapet på vegetariskt och fisk. Så det gick hyfsat bra. Jag känner stolthet över mina ”Kingsmen”.

Vilka grenar ingick i tävlingen?

– Ribs, fisk, vegetariskt, bbq-sås, högrev, grisbog, kyckling. Juryn bedömer smaker, utseende och textur.

Tävlingen pågick i flera dygn. Vad var svårast?

– Man jobbar i skift från fredag kväll till söndag kväll med flera inlämningar per dag. Det är en utmaning att hålla rätt temperatur i grillen under hela tävlingen.

När och var ägde tävlingen rum?

– I helgen. I Brösarp i Skåne.

Hur många europeiska lag tävlade?

– 46 lag från hela Europa

Hur många var ni i ert lag?

– Vi var fem stycken. Rekommendationen är att man ska vara 2-6 pers. Jag vill nämna mina lagkamrater: Daniel Jensen, Marcus Piggot, Mathias Gustavsson och Robin Edsmyr.

Hur laddade ni? Träffades ni och åt mat helt enkelt?

– Ja, vi träffades nästan varje helg för att träna oss och smaka av.

Vilka är de vanligaste misstagen när man grillar kött?

– Ha inte för bråttom, vänta tills det blir bra glöd, börja i god tid. Ta innertempen på köttet med termometer. Undvik tändvätska, det blir ingen bra smak.

Vad är roligast med att grilla?

– Det är när man dukar fram maten. När alla tystnar och äter. Det är en skön tillfredställelse.

Hela din familj håller på med grillning. Vad heter laget som sambon är med i?

– The Housewives BBQ. Barnen är också med, de fyller 6 och 10 år. Hemma kör jag med sex olika grillar. Lerkruka ger bäst smak. Jag kör också med kol och ved. Ved ger bäst röksmak.

Fyra tips från grillmästare Mikael Karlsson
  1. Undvik tändvätska. Det är som att hälla på bensin köttet, det blir dålig smak.-Börja i god tid, vänta tills det blir bra glöd.
  2. Rulla köttet i torra kryddor. Det tränger in väldigt bra om man lindar in en stund i gladpack.
  3. Grilla långsamt om du vill få köttet saftigare. Lägg briketterna eller kolen på ena sidan av grillen. Lägg maten en bit ifrån.
  4. Med gasolgrill: Tänd grillen som vanligt men skruva bara upp de yttersta brännarna. Lägg maten så den inte grillas direkt av de tända brännarna. En tunn köttbit kan man köra direkt men ska man grilla större bitar bör man grilla indirekt.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsbyggaren tävlade i grillning: "Jag älskar mat"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig