info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

Ställningsbyggaren dog efter fall – företag kan åtalas

Ställningsbyggaren dog efter att ha fallit cirka nio meter på ett bygge i Umeå. Nu hävdar åklagaren att bristande instruktioner vid ställningsbygget lett till olyckan. Hon avser att gå vidare rättsligt.

Det var här, från huset invid Ica-butiken, som mannen föll under ett ställningsarbete i somras. Foto: Google Maps

Den 30 juni i år föll en 31-årig ställningsbyggare från ett arbetsplan då en ställning skulle monteras ner. Olyckan inträffade på ett byggprojekt i Hedlunda, Umeå. Mannen fördes till sjukhus och vårdades på intensiven men var så illa skadad att han avled några dagar senare – den 7 juli.

Åklagare Åse Schoultz leder brottsutredningen.

Läs också Dödsolycka: Ung ställningsbyggare avled av sina skador

Vad hände på olycksdagen?
– När ställningen monterades ner lyfte mannen på en plywoodskiva och trallen under var inte monterad i enlighet med monteringsinstruktionen. Det kände han inte till. Trallen gled undan och han föll i ett hål rätt ner, berättar hon.

Fallhöjden var cirka nio meter.

Åse Schoultz lägger ansvaret för olyckan på arbetsgivaren, Altum Service AB. Hon har nu skickat över handlingar till företaget och meddelat att hon avser att föra talan om företagsbot, i första hand genom ett strafföreläggande. Summan för företagsboten är preliminärt satt till två miljoner. Brottsmisstanken gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Vad anser du att arbetsgivaren har gjort fel?

– Min bedömning är att då ställningen byggdes och kontrollerades saknades tillräckliga instruktioner kring hur det skulle göras på ett korrekt sätt,  samt hur en eventuell avvikelse från monteringsinstruktionerna skulle dokumenteras och förmedlas. De hade instruktioner men de var inte tillräckliga, säger hon.

Också Arbetsmiljöverket som granskat olyckan bedömer att bolaget brustit i sitt skyddsansvar.

Altum Service var både arbetsgivare och ansvarigt för uppförandet av ställningen. Bolaget har nu en tid på sig att gå igenom handlingarna och komma med sin slutsats. Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med företagets vd som för dagen inte vill kommentera utredningen eller åklagarens inställning.

Läs också Ställningsbyggare föll från hög höjd – vårdas på intensiven

När Åse Schoultz fått företagets svar avgör hon om och i så fall hur hon går vidare.
– Jag måste alltid pröva eventuella invändningar.

En talan om företagsbot riktas mot bolaget. Det kan ske genom ett strafföreläggande då företaget accepterar det åklagaren lagt fram och betalar böter. I annat fall kan åklagaren åtala i domstol.

Ställningsföretaget hade anlitats av byggföretaget OF Bygg för byggprojektet i Hedlunda.
Altum är medlem i branschföreningen ställningsentreprenörerna samt Byggföretagen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
EHRAB 250×600 v48a
EHRAB 250×600 v48b
EHRAB 250×600 v48c

Du läser: Ställningsbyggaren dog efter fall – företag kan åtalas