info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsbyggare får ny lärlingsutbildning

Det behövs fler utbildade ställningsbyggare och därför har en ny utbildning startats i Härnösand. Den är ett gymnasieprogram utformat som en lärlingsutbildning.

– Det behövs fler ställningsbyggare till branschen över hela landet och från den första juli i år ökade kraven på yrkeskompetens för ställningsbyggare, berättar Mattias Gerdvall, praktikantansvarig på Bravur Bygg.
Företaget fungerar som handledare och det är hos dem eleverna gör sin praktik. Företaget har själva behov av att anställa ställningsbyggare på sikt och har under en lång tid försökt få till en utbildning.

Åtta elever har under hösten påbörjat den treåriga utbildningen till ställningsbyggare. Den ger en allmän högskolebehörighet. Programmet är utformat som ett traditionellt lärlingsprogram och målet är att till slut få ett yrkesbevis. Eleverna befinner sig på arbetsplatser tre till fyra dagar i veckan, där de får praktik och teori om ställningsbyggande. Övriga dagar går de på gymnasiet i Härnösand.

Den första juli i år kom arbetsmiljöverket med regler om skärpta utbildningskrav för ställningsbyggare. Det krävs utbildning för att få bygga, ändra eller montera ner ställningar. Orsaken är att man vill få en ökad säkerhet vid ställningsbyggande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsbyggare får ny lärlingsutbildning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig