info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Spritnota betalad och regler utreds

Byggettans kassör har personligen betalat notan för alkohol på 8 207 kronor för midsommarfirandet på Byggettans skärgårdsö Nässlingen. Samtidigt står klart att det saknats ordentliga regler för representation och sådana ska nu tas fram.

I förra veckan rullades en skandal i upp i medierna om Byggettans ö Nässlingen i Stockholms skärgård. Sedan flera år har personer från Byggettans bolag Vimpeln, med hjälp av familjemedlemmar, vid midsommarfirandet hjälpt till med att leda lekar, städa, ta in hamnavgifter med mera. I samband med det har de fått gratis mat, dryck och logi. Det här året gick notan för alkohol; vin, öl och sprit, på 8 207 kronor. Den omfattade 10 personer och fyra dagar och de som ingick var Byggettans ordförande, Torgny Johansson, Byggettans kassör Rolf Andersson, familjemedlemmar till dem och ett par musikanter. Detta skulle ha bokförts som internrepresentation, men efter att fallet uppmärksammats och efter att man förstått att det kan ifrågasättas, betalas notan privat.
– Jag har nu betalat sa Rolf Andersson, vid en presskonferens på måndagseftermiddagen. Men han sa att han kanske senare delar på notan med Torgny Johansson. I Vimpeln är Rolf Andersson ordförande och Torgny Johansson ledamot. Rolf Andersson berättade att också logi för vissa anhöriga var betalt.

Midsommarfirandet lyftes fram i samband med en upptäckt av en annan fråga, en misstänkt förskingrig på Nässlingen. Byggettan har anlitat revisionsbyrån KPMG som ska utreda förskingringsmisstankar, där varor för 50 000-60 000 kronor misstänks ha försvunnit. En tidigare  anställd är misstänkt och om KPMG kommer fram till att det varit några oegentligheter ska Byggettans styrelse ta ställning till om det ska polisanmälas. Tidigare har det framstått som att utredningen var igång, men den kommer att starta nu. Under tisdagen ska representanter för Byggettans styrelse gå igenom utredningsdirektiven med KPMG. I samband med detta kommer också midsommarfirandet att utredas, man har talat om att titta ett par år tillbaka i tiden.
– Har vi gjort något fel så ska KPMG ta fram det. Alla stenar ska vändas. Det som har hänt skadar förtroendet för Byggettan som facklig organisation och vi får inte uppträda så att vi skadar organisationen. Vi borde haft klara, skrivna regler om bland annat alkohol och boende, sa Torgny Johansson.

Han meddelade också att regler för hur man ska hantera alkohol och representation ska tas fram. Han betecknar det som ren klantighet att de inte tas fram förrän nu. Nässlingen är en ö i Stockholms norra skärgård och den köptes 1945 av snickarnas fackavdelning i Stockholm.
Enligt Torgny Johansson finns ett medlemstryck på att midsommarfirandet ska fortsätta som tidigare. Men KPMGs utredning får visa vad som varit rätt och fel. Sedan får man se hur den ideella verksamheten kan regleras. Man ska också se över arbetsordning och regler så att det finns ordentliga beslut om till exempel ideellt arbete i anslutning till midsommarfirandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Spritnota betalad och regler utreds

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig