info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Splittrad bild för bygg – anläggning går bra

Byggandet i landet tuffar på i ett normalstarkt läge. Byggföretagen tror att aktiviteten kommer ligga kvar på samma nivå de närmaste tre månaderna.

Byggandet står nu och stampar i ett normalstarkt läge. Här en bild från ett bygge i Partille. Foto: Cenneth Niklasson

Dagens månadsbarometer från Konjunkturinstitutet visar att konjunkturen i byggsektorn står och tvekar. Den blir varken bättre eller sämre utan tycks ha parkerat i ett normalläge.

På den positiva sidan finns anläggningsbyggarna som rapporterar om ett ökat byggande. Bland husbyggarna ser det sämre ut. De skickar signaler om att marknaden är fortsatt trög.

Läs också Konkurserna ökar bland byggföretag

Byggbolagen räknar med att antalet sysselsatta kommer att ligga kvar på en oförändrad nivå den närmaste tiden. Samtidigt uppger företagen att antalet anställda minska de senaste tre månaderna. Men å andra sidan uppger fyra av tio byggföretag att det största hindret för att växa är brist på arbetskraft. En förklaring där kan vara att företagen har svårt att hitta personer med rätt kompetens.

När det gäller projekt som är inbokade och klara för byggföretagen så minskar antalet för tredje månaden i rad. Men det verkar vara en tillfällig nedgång. I barometern uppger företagen att de räknar med att orderstocken ska växa framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Splittrad bild för bygg – anläggning går bra

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig