info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Spiktävling populär på Stockholm Pride

‑ Det handlar om en människosyn. Om att alla ska kunna vara sig själv på jobbet, säger Christer Carlsson, en av dem som representerade Byggnads under Stockholm Pride. I år med en rekordstor Prideparad och med spiktävling som ett populärt inslag.

Man kunde nästan tro att man hamnat på ett bygge. I Pride Park på Söder i Stockholm har det spikats dag som natt, utanför LOs tält. Ett tält där Byggnads var representerade som en av utställarna.
Stockholm Pride är en manifestation för att belysa och lyfta fram frågor för homo- , bisexuella och transpersoner.
‑För oss är det viktigt att vara här för att visa att vi stöder de här frågorna. Det är också ett led i vårt arbete mot diskriminering i byggbranschen, säger förbundskontorets Christer Carlsson som var i tältet tillsammans med personer från Byggettan. Han gick även med i paraden.

Utanför LO-tältet lät det som ett bygge i slutskede. Det spikades oavbrutet från det att parken öppnades och till sent på kvällen. Stock, spikar och hammare tillhandahölls och sedan var det bara att utmana sina kompisar och tävla. Och det gjorde många med stor entusiasm, bitvis var det kö.
– Takterna sitter i, konstaterar en stolt byggnadsarbetardotter, som tävlade och slog i sin spik med hastig takt.
Prideparaden var rekordstor i år. Det var fler deltagare och en större publik än någonsin. Arrangörerna uppskattar att cirka 50 000 personer gick i paraden genom Stockholms gator och att 500 000 besökare fanns på plats. I tåget deltog olika organisationer som arbetar för homo-, bi och transexuellas rättigheter, fackförbund, politiska partier, poliser, militärer, sjukvårdspersonal, bland annat.

I byggbranschen är det ovanligt att män och kvinnor träder fram öppet och berättar att de är homo- eller bisexuella.
– Men de är säkert inte färre i byggbranschen än i andra branscher. Vi vet att det är svårt för någon som är homosexuell att berätta om det på bygget, berättar Lars Holmström, ombudsman på Byggettan.
Han menar att det gör Byggnads engagemang på Pride än viktigare. Arrangemanget pågick under förra veckan och avslutades söndagen den femte augusti.
-Dels är det ett sätt för oss att ge medlemmar hjälp, men det är också ett sätt att informera andra, som inte är medlemmar, om facket och att själva lära oss mer om de hör frågorna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Spiktävling populär på Stockholm Pride

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig