info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Speedwaystjärna och grävmaskinist – avslöjar favoritmaskinen

Antonio Lindbäck tänker inte sitta sysslolös efter speedwaykarriären. Faktum är att han redan börjat som grävmaskinist – och är helnöjd.
– Man är självständig och får lösa problem. Det är därför jag tycker om det här jobbet, säger han.

Antonio Lindbäck trivs fint både i hytten och på speedwaymotorcykeln."I båda yrkena söker jag känslan av att ha gjort ett bra jobb", säger han. Foto: Wikipedia/Privat

Avestabon Antonio Lindbäck är en av Sveriges största speedwayförare under 2000-talet. GP-segrar, VM-guld i lag och SM-guld med sitt Masarna har gjort honom till en stor profil. Men 36-åringen vet att karriären en dag tar slut och för några år sedan började han tänka på livet efter speedway.

– Jag ville ha ett ordentligt arbete och har alltid tyckt det är roligt att gräva. Så jag gick all utbildning som behövdes och började jobba som grävmaskinist. Jag har gjort det i två år nu, säger Antonio, som kombinerar sin elitkarriär med en tjänst hos Conradssons schakt och transport i närliggande Fagersta.

Det är särskilt på vintrarna, när det inte är speedwaysäsong, som Antonio kliver in i olika grävmaskiner. Favoriten är Hitachis hjulgrävare.

– Den väger runt 14 ton och jag tycker väldigt mycket om den. Den är fin, så mjuk och härlig att köra. Det är min favoritmaskin.

Vilka jobb gör du helst med den?

– Vi skulle till exempel gräva ner dagvattensystem vid ett hyreshus och då grävde jag upp med den. Den används mest vid större jobb, där det måste vara lite svängutrymme. Men jag tycker om allt jag gjort med den maskinen. Man sitter skönt och ser bra från den.

Vilka moment gillar du bäst som grävmaskinist?

– Jag tycker så klart om att gräva upp, när man bara slevar upp en massa material. Sedan är det så klart kul när man lägger tillbaka materialet och ska få allt på plats – och finjusterar och städar. Man kan ju göra så mycket med en grävmaskin, inte bara gräva.

Antonio Lindbäck pratar sig varm för jobbet som grävmaskinist, där han får tänka själv och hitta sina egna lösningar.

– Ibland kan jag klia mig i huvudet och tänka: ”Hur fan ska jag få ihop det här”. Sedan får jag sitta och klura lite grand. Till slut kommer jag på hur man ska göra, hur jag ska ställa de olika sakerna och vilka moment man måste utföra. Det är skönt.

Antonio Lindbäck på ett av sina två jobb.

Det låter som ett problemlösarjobb.

– Precis. Även om jag har en chef som säger hur jag ska göra så blir det ändå upp till mig själv att lösa problemen. Om jag till exempel stöter på en kabel kan jag inte hålla på och ringa till chefen hela tiden och fråga hur jag ska göra. Man är självständig och får lösa problem. Det är därför jag tycker om det här jobbet.

Vad har du med dig från dina år inom speedway?

– Envisheten och att jag kan hitta lösningar. Jag ser inte problem, utan det är bara att fixa det. På något sätt löser man det.

Du ger inte upp?

– Nej. Vissa saker tar lite längre tid, men ingenting är omöjligt.

Hur jämför du dina två yrken?

– Med grävmaskin går det långsamt, i speedway går det snabbt. På cykeln kan man inte tänka så mycket. Men i båda yrkena söker jag känslan av att ha gjort ett bra jobb. I speedway får jag den i adrenalinet, efter att jag har gjort en bra tävling. I grävmaskinen får jag den känslan när jag är klar med en uppgift.

Den här säsongen väntar ett hektiskt speedwayschema för Antonio Lindbäck. Han kommer att köra för Masarna i Sverige, Outrup i Danmark och Gniezno i Polen. Och så klart för Conradssons schakt i Fagersta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Speedwaystjärna och grävmaskinist – avslöjar favoritmaskinen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig