info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Solcellsjätten får "nationellt förbud" – riskerar miljonböter vid varje fel

Arbetsmiljöverket har fått nog. Under tisdagen beslutade myndigheten om ett nationellt förbud rörande fallrisker mot solcellsföretaget Sesol.

Bakom nationella förbudet finns ett stort antal problem på Sesols arbetsplatser, berättar Mattias Hedengren, chef på Arbetsmiljöverkets Region mitt. Foto: Sören Andersson/Arbetsmiljöverket

Under tisdagen beslutade Arbetsmiljöverket om ett ”nationellt förbud” rörande fallrisker på solcellsföretaget Sesols samtliga arbetsplatser.

– Vi har fattat ett beslut om ett förbud mot alla nuvarande och framtida arbetsplatser, om de inte uppfyller vissa villkor, säger Mattias Hedengren, regionchef på Arbetsmiljöverket i Region mitt, som fattat beslutet.

Sesol har fått ett flertal sanktioner och förbud tidigare, vad blir skillnaden med ett nationellt förbud?
– I vanliga fall lägger man ett förbud på en enskild montageplats då vi upptäcker fel, nu ligger förbudet per automatik på alla företagets montageplatser. Vi kommer också  att begära ett vite på två miljoner kronor vid varje överträdelse av det här förbudet, oavsett var det sker i landet.

Beslutet gäller från den 22 april och tills vidare.

Foto: Arbetsmiljöverket

Fallrisker

I och med det rikstäckande förbudet förbjuds Sesol att utföra byggnadsarbeten med fallrisker på två meter eller mer om de inte har fast fallskydd, tillträdesleder eller personligt fallskydd som uppfyller reglerna.

Byggnadsarbetaren skrev så sent som för någon dag sedan om flera sanktionsavgifter riktade mot företaget.

Arbetare har varit inblandade i fallolyckor och skadats.

– Vi anser att det finns klara brister i arbetsmiljöarbetet och hur man projekterar de här arbetsplatserna och förbereder för montering. Därför så behöver vi agera, säger Mattias Hedengren.

Foto: Arbetsmiljöverket

Osäkra rails

Enligt Arbetsmiljöverket har det varit stora problem med fasta fallskydd och att man använt stegar för att komma upp på taken vid montage.

– Extra anmärkningsvärt är det personliga fallskyddet, där man bland annat använt sig av osäkra förankringspunkter, railsen, som man sätter solcellerna i. Bedömningen är att de inte är anpassade  för det här ändamålet och håller inte för de krafter som uppstår. Det skapar en extra allvarlig situation eftersom montörerna kanske går på taket i tron att man är skyddad, säger Mattias Hedengren.

Foto: Arbetsmiljöverket

”Inte haft effekt”

Under 2,5 år har myndigheten beslutat om 16 sanktionsavgifter mot företaget på totalt 6,4 miljoner. 

– Det har uppenbarligen inte haft effekt. Därför finns det ju behov av att gå fram med ett lite högre vite, säger Mattias Hedengren.

På största allvar

Fredrik Fransson, Health & Safety Manager på Sesol svarar via mail:

”Vi tar de beslut vi fått på största allvar och arbetar aktivt med att säkerställa att alla nödvändiga fallskyddsåtgärder finns på plats vid våra arbetsplatser. Både före och efter Arbetsmiljöverkets beslut har vi implementerat en rad åtgärder, inklusive kompetenshöjande insatser såsom utbildningar i arbetsmiljö och säkerhet för våra medarbetare, förändrade arbetssätt och en ökad intern kontroll.” 

”Noll olyckor”

”Sesols vision är noll arbetsplatsolyckor. Vi ska alltid uppfylla de krav och regler som ställs för att vi ska kunna utföra vårt arbete på ett säkert sätt. Alla medarbetare ska vara trygga på arbetsplatsen, och Sesol engagerar och involverar medarbetare för att medverka i en säker och hälsosam arbetsmiljö för sig själv och sina kollegor.”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Sesol – olyckor och andra händelser

Arbetsmiljöverket redovisar flera olyckor och tillbud på Sesols arbetsplatser:

  • Den 29 december 2021 föll en arbetstagare på en arbetsplats i Jönköping och ambulans tillkallades.
  • Den 26 januari 2023 inträffade en olycka i Kinna, då en arbetstagare föll från en stege vid montagearbete och fick en fraktur i handen.
  • Den 22 mars 2023  föll en arbetstagare uppe på taket vid montagearbete i Ödsmål och fick en fraktur i handen.
  • Den 26 april 2023 föll två arbetstagare cirka tre meter från ett tak vid förberedande montagearbete i Gränna.
  • Den 29 maj 2023 föll en arbetstagare från en höjd på cirka fem meter från en stege vid montagearbeten i Danderyd.
  • Den 31 augusti  2023 föll en arbetstagare från en lös stege vid förberedande montagearbete i Hjärup. Ambulans tillkallades.
  • Den 20 september 2023 föll en arbetstagare från cirka två meters höjd från en lös stege vid montagearbete i Karlstad.
  • Den 15 oktober halkade och föll en arbetstagare i Hörby uppe på taket vid montagearbete.
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Solcellsjätten får "nationellt förbud" – riskerar miljonböter vid varje fel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig