info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sockra ditt avtal

Nu är det rätt läge att argumentera för lite extra slantar utöver det centrala avtalet. Men hur gör man om man är anställd av sin svärfar, svåger eller kompis? Här är 10 tips.

Byggnads avtal är klart och du har rätt till mellan 4,20 och 4,69 kronor mer i timmen beroende på yrke. Håll koll på lönen de närmsta månaderna så att du får del av förbättringarna i kollektivavtalet.
Men glöm inte att argumentera för lite extra slantar också. Fast hur gör man när man är anställd av sin svärfar, svåger eller kompis?

Våga snacka lön

Den stora fördelen med ackord är att det ingår i systemet att snacka lön regelbundet. Men du som har timlön måste självklart också diskutera lönen. Boka in ett möte minst en gång per år.

Håll koll på konkurrenterna

Ring Byggnads i din region för att få reda på vilken tidlön de har på andra firmor som gör samma saker. Varför ska du tjäna mindre än hantverkarna på Kalles, Nisses och Olles bygg? Ni är ju så mycket bättre på er firma!

Du är efterfrågad

Arbetsmarknaden är bra just nu. Du skulle säkert kunna få jobb i en annan firma. Därför bör du inte gå med på att lönen släpar efter, bland annat med tanke på din framtida pension, sjukersättning med mera. Det är ett högt pris du betalar när du bjuder på en lägre lön.

Överväg ackord

Har din firma specialiserat sig? Balkonginglasning, köksmontering? Då kan det vara läge att diskutera någon form av ackord. Privatkunder vill ofta ha ett fast pris, vilket gör saken mycket lättare. Även om jobbet är färre än 900 timmar, går det att komma överens om ett enkelt ackord. Ring Byggnads för tips.

Teckna hängavtal

Om du är anställd av en släkting är det extra viktigt med ett tydligt ramverk för din anställning. Om det inte redan finns ett hängavtal på ditt företag, se till att detta tecknas. Det kostar 2 800 för din arbetsgivare per år. Avtalet ger dig avtalspension, helglön (du får betalt för 9–11 helgdagar) arbetstidsförkortning, reseersättning med mera.

Visa vad du kan

En yrkesarbetare som är trovärdig i sitt yrke kan ställa krav på högre lön mycket lättare. Jobba seriöst, effektivt, engagerat och målmedvetet.

Runda av uppåt

Avtalet mellan Byggnads och byggarbetsgivarna innebär mellan 4,20 och 4,69 kronor mer i timmen, men många firmor väljer att runda av uppåt. Föreslå ”en femma jämnt”.

Ta betalt för extra ansvar

Yrkesarbetare i en del småfirmor sköter mycket själva. En del fungerar som samordnare för andra yrkesgrupper. Känner du igen dig? Påtala ditt ansvarstagande för din arbetsgivare.

Skaffa yrkesbevis

Du som jobbat i många år på en firma med kollektivavtal får tillgodoräkna dig timmarna. Om du gör ett teoriprov kan du få ett yrkesbevis. Detta kan höja din lön om du ligger under tidlönesnittet.

Försök få till extra förmåner

Om det är svårt att få mer i pengar, föreslå att arbetsgivaren erbjuder extra förmåner. Det kan vara höjd friskvårdspeng (skattesubvention upp till 10 000 kronor), bättre boende, fler semester-dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sockra ditt avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig