info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Socialdemokratiskt JA till LAS-uppgörelse – ”Helt oacceptabelt”

Socialdemokraterna ger nu sitt stöd till PTK och Svenskt Näringslivs uppgörelse gällande nya LAS-regler. Något som får Byggnads ordförande Johan Lindholm att bli orolig för det fortsatta LO-samarbetet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger nu att socialdemokraterna kommer stötta LAS-uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. En överenskommelse som LO sagt nej till. Foto: Mostphoto/Regeringen

I dag på förmiddagen har Socialdemokraterna meddelat att de säger nej till att den från fackligt håll hårt kritiserade LAS-utredningen blir lag. Istället vill man att gå vidare med överenskommelsen som förhandlats fram mellan två av arbetsmarknadens parter, facken inom PTK och Svenskt Näringsliv. Anledningen är att S tycker att det förslaget är bättre. Därför ska nu deras uppgörelse ligga till grund för ett nytt lagförslag som enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska gälla för hela arbetsmarknaden. Detta trots att den tredje parten i förhandlingarna om ett moderniserat LAS, arbetarfacken inom LO, inte ingår i uppgörelsen.

– Regeringens uppfattning är att det finns en överenskommelse mellan parterna och att den ska ligga till grund för att reformera LAS, säger Eva Nordmark och fortsätter:

– Tyvärr nådde inte parterna på arbetsmarknaden ända fram till den breda överenskommelse som vi hoppats på. Det är något jag beklagar. Vi hade självklart velat ha en överenskommelse med alla tre förhandlade parter.

Nu ska regeringen sätta igång ett arbete där uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv utgör grunden för en ny lagstiftning.

Socialdemokraternas beslut att ge sitt stöd till PTK och Svenskt Näringsliv har rört upp stämningen rejält bland facken inom LO-familjen. Positiv, enligt LO, är att själva utredningsförslaget skrotas, men de är inte nöjda med att regeringen nu går vidare med de andra två parternas uppgörelse.

Johan Lindholm är Byggnads ordförande.

– Det är med stor besvikelse som jag tagit emot beskedet. Det finns inte någon partsgemensam överenskommelse att lägga till grund för det fortsatta LAS-arbetet eftersom ett enigt LO har förkastat Svenskt Näringslivs förslag. Att nu helt utestänga en stor del av Sveriges löntagare från rätten till en trygg arbetsmarknad är helt förkastligt.

Johan Lindholm säger att det ”absolut inte” finns några möjligheter till att Byggnads kommer ansluta sig till uppgörelsen som den ser ut idag.

 Vad säger du om att förslaget ska omfatta samtliga på arbetsmarknaden, alltså även byggnadsarbetare?

– Helt oacceptabelt. Jag har hela tiden sagt att de här frågorna ska lösas branschvis och genom våra kollektivavtal. Vi kommer inte vika en tum från den inställningen.

Hur kommer Byggnads att agera nu?

– Vi kommer fortsätta stå upp för våra medlemmars anställningstrygghet, både i avtalsrörelsen och i påtryckningar inom LO och mot politiken. I ett första skede kommer vi att kräva ett extrainsatt styrelsemöte i LO, det är viktigare än någonsin att LO är samordnade och det finns många frågor att reda ut där.

Vad händer med LO om ett eller fler av förbunden där väljer att ansluta sig till uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv?

– Jag är djupt oroad över den splittringen inom LO som kan uppstå då. Jag vill inte spekulera i något som inte har hänt men det skulle kunna få väldigt långgående konsekvenser. Brister samordningen i den här frågan kan hela LO-samarbetet ifrågasättas, säger Johan Lindholm.

Annons

Du läser: Socialdemokratiskt JA till LAS-uppgörelse – ”Helt oacceptabelt”