info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Stolta jobb

Andreas lämnar inget åt slumpen: "Handlar om yrkesstolthet"

Han har lärt sig av andra och är noga med detaljer. När Andreas Olsson isolerar rör och trummor finns det inget utrymme för misstag. ”Det räcker långt med att vara yrkesskicklig”.

Autopiloten slår på varje gång Andreas Olsson går in i en butik, källare, vind eller annan plats där det finns rör och trummor som är isolerade. Skarvar och rörböjar granskas med kritiska ögon. Han tycker att det är viktigt att det ser snyggt ut.

– Jag skulle säga att det handlar om yrkesstolthet.

37-årige Andreas har varit i branschen sedan han fyllde 17 år. Under många år var han anställd men nu kör han eget via företaget Isolerings Teknik Väst. För det mesta jobbar han hemma kring Trollhättan och Vänersborg, men nyligen var han nere i Malmö där han isolerade värmerör i en källare till ett bostadshus.

Vad finns det för svårigheter med den här typen av jobb?

– Det är själva hantverket att få det att se snyggt ut. Vid påstick och när det är tätt med rör och många böjar. Även om det blir mycket montagejobb som rörisolerare krävs det även en hel del yrkesskicklighet.

Andreas berättar att isoleringen på rör och trummor har blivit tjockare sedan han började i branschen. Samtidigt sitter rör och trummor lika tätt som tidigare. Något som inneburit att det blivit allt svårare att komma åt.

– Det kan vara riktigt trångt ibland mellan rören och det kan även vara trånga utrymmen. Det kan vara svårt att få dit isolering och plast. Samtidigt ska det se snyggt ut. Det gäller att vara logisk och ta rören i en viss ordning.

Inga skarvar när Andreas gör jobbet.

Tillbaka till jobbet i Malmö. Där var det gott om både arbetsutrymme och avstånd mellan rören. Monteringen var enkel. Andreas skar själv till isoleringen och monterade sedan ytbeklädnaden som kom i färdiga böjar. Plasten stiftas eller limmas på ovansidan. Den har egentligen ingen funktion mer än att den ska skydda isoleringen och att allt ska se snyggt ut. Perfektion är något som Andreas Olsson gillar.

– Jag brukar limma för det mesta så det blir riktigt snyggt och tajt. Då ser man inga skarvar alls och det är så det ska se ut. Det här jobbet i Malmö är inget jag är mer stolt över än vanligt. Grejen är att man lärt sig hantverket, då blir det alltid en hög standard.

På tal om stolt, hur stolt är du på en skala 1 till 10 när det gäller Malmöjobbet?

– Jag är alltid 10 på mina jobb, säger Andreas och skrattar.

Är det viktigt att ligga på den nivån?

– Ja, det tycker jag. Återigen, det handlar om yrkesstolthet.

Var det något som var utmanande med jobbet?

– Inte själva monteringen, men jag var hemifrån i flera dagar och körde från en måndag till onsdagen veckan därpå. Jobbade även helgen.

Hur har du byggt upp din yrkesskicklighet?

– Det gäller att vara noggrann och självklart lära sig av de egna misstagen. En bra grej är att ta tips och råd från kollegor. Det kan man lära sig mycket av.

Som till exempel vad?

– En gång på ett jobb var det en kollega som hade med sig en pulka när vi skulle isolera rör på en väldigt lång krypvind. Han satte ett rep så vi kunde dra pulkan åt båda håll och då slapp vi väldigt mycket krypande. I stället drog vi fram isoleringen på pulkan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Andreas lämnar inget åt slumpen: "Handlar om yrkesstolthet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig