info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaryrket lockar kvinnor: ”Alltid sagt att jag inte är en kontorsnisse”

Det sägs ofta att byggbranschen har svårt att locka kvinnor. Men när Ikano Bostad efterlyste kvinnliga snickarlärlingar sökte 300 till 16 platser. Alexandra och Sofia är två av dem som kom in.

Gustavsberg öster om Stockholm genomgår stora förändringar. Det gamla fabriksområdet ska förvandlas till en ny stadsdel med bostäder, butiker och grönområden.
Snickarlärlingarna Alexandra Hoffman och Sofia Fred är också mitt uppe i en förändring. Bägge är i trettioårsåldern och har precis bytt bana från helt andra yrken.
– Jag är händig och har alltid tyckt att det är kul att snickra, säger Alexandra Hoffman som tidigare jobbade som florist.
Sofia Fred kommer närmast från eventvärlden.
– Jag ville byta bransch och tänkte att det var för sent men så dök det här upp, säger Sofia Fred.

LÄS MER: Med sikte på säkra byggjobb

Läs också Byggbolag vill ha fler kvinnor – startar eget lärlingsprogram

Det som dök upp var en annons från Ikano Bostad. Inom ramen för projektet ”Hentverkarna” efterlyste byggbolaget 16 kvinnliga snickarlärlingar. Över 300 sökte.
För Alexandra Hoffman och Sofia Fred var det bland annat regelbundna arbetstider och omväxlande arbete som lockade.
– Jag har läst lärarhögskolan och försökt hitta min plats i livet. Och i eventbranschen har jag alltid byggt och rivit saker. Jag har alltid sagt att jag inte är en kontorsnisse, säger Sofia Fred.
Det var inte hennes morfar heller.
– Han är gammal murare, så jag tänkte att kanske har jag det i blodet.

LÄS MER: Ingen trodde att hon skulle bli snickare

Nu har de varit på bygget i Gustavsberg sedan i oktober.
– Vi har varit här i en månad och satt upp utlägg och reglar. Jag hade aldrig varit på en byggarbetsplats innan, säger Alexandra Hoffman.
Lärlingsprogrammet sträcker sig över 3,5 och omfattas av Byggnads utbildningsavtal, vilket innebär lön enligt kollektivavtalet för vuxenlärlingar. I slutet av de 5 800 lärlingstimmarna väntar ett yrkesbevis.

LÄS MER: Därför stängs Sofia ute

Ikano Bostad menar att Hentverkarna både är ett sätt att försöka lösa byggbranschens krisartade brist på arbetskraft och att öka lönsamheten generellt. Blandade arbetsplatser är mer effektiva, lyder resonemanget.
Men varken Alexandra Hoffman eller Sofia Fred tänkte på att de gav sig in i en bransch med bara 1 procent kvinnor när de sökte till lärlingsutbildningen.
– Jag tänkte faktiskt inte på det. Men jag tycker inte att man ska tänka på det, säger Alexandra Hoffman.
Bägge beskriver stämningen på bygget som god.
– Men den dag jag märker något kommer jag att säga ifrån. Då jävlar. Det ska vara rättvist. Om någon går över gränsen kommer den att få veta det, säger Sofia Fred.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaryrket lockar kvinnor: ”Alltid sagt att jag inte är en kontorsnisse”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig