info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarslitet i vabbruari: ”Är jag inte klar före lunch blir det spöstraff”

Gips, gips, gips, tar det aldrig slut? Skruvautomaten på högvarv, sågen i högsta hugg. Vi tog rygg på snickaren André Janda Östlund en vanlig dag i vabbruari.

Onsdag 1 februari 2023 / André Östlund

Namn: André ”Janda” Östlund, 35.
Familj: Sambo, barn 1,5 år och två bonusbarn (7 och 9 år).
Yrke: Snickare på HMB.
Bor: Eskilstuna.
Arbetsplats: Bostadsbygge i Västerås.
Väder: Nollgradigt och lätt snöfall.
Dagens uppgift:  ”Dubbla” väggar (sätta upp gipsväggar).
Sämst i dag: ”Isolera, det har jag tröttnat på”.
Bäst i dag:  ”Rasterna”.

06:52 Kaffe, ensam

Minsta barnet fick feber under natten, så medan sambon är hemma skjutsar André de övriga barnen till skolan strax efter klockan 6. Ensam i bilen sätter han på ”Sleep” med Dragonaut på hög volym och kör raka vägen mot jobbet. Byggboden är öde när han kommer fram. André slänger i sig en snabb kopp kaffe innan han går upp och tar ett kort snack med arbetsledningen om vad som ska göras under dagen.

08:09 Jobba,jobba, jobba

Att sätta upp gipset är monotont, något som bara måste göras, suckar André.
”Stommen är betydligt roligare. Det är tungt och farligt, men man är luttrad.”

När man har kört några våningar vet man exakt hur varje moment ska göras, för varje lägenhet blir man lite mer effektiv

09:05 Lunch

Dagens låda bjuder på kyckling med ris. I övriga matlådor är det pasta i olika former som dominerar. Måltiden avslutas med en kopp svart java. ”Hörru Janda, är det något tyskt herrmagasin som ska plåta dig?” frågar en kollega strax innan rasten är över. ”De är här för att plåta dig, du är väl en gammal badbyxmodell”, kontrar André.

10:06 Ingen stress — allt på en gång

André fortsätter där han avslutade gårdagen. Gipsskiva efter gipsskiva trycks upp på väggarna och skruvautomaten går på högvarv. ”Egentligen är det ingen stress. Men blir jag inte klar med den här lägenheten före lunch blir det spöstraff. Men det ska inte vara någon fara.
Det här fixar jag lätt.”

12:01 Kolla ritningar

Nytt våningsplan, nya gipsskivor. Innan skivorna ska upp är det ett antal kortlingar som måste sättas upp på rätt plats. I november är tanken att bostäderna ska vara klara för inflyttning.

11:14 Ljudböcker

”När jag jobbar ensam brukar jag lyssna på ljudböcker, det fungerar vid den här typen av moment. Jag har nog gått igenom varenda skandinavisk deckarförfattare som finns. Nyligen drog jag igenom hela Hamiltonserien i ett svep.”

13:13 Telefon

Sambon ringer och berättar att minsta barnet fortfarande har hög feber. ”40 grader? Jaha, då får jag snacka med dem, men det blir väl så att jag kör vab i morgon då?” säger André och tar snacket med lagbasen Tomas Salberg. ”Ja, såklart. Så får det bli”, blir svaret.

14:14 Skyddsrond

Tillsammans med arbetsledaren Jakob Nilsson gör André en skyddsrond på arbetsplatsen. Där projektet befinner sig nu görs det ungefär varannan vecka. ”Det var inga större problem. Vi behöver sätta in förbandstavlor i hissarna, och sedan var det några ställen där det saknades sparklister på vissa ställningar, men det löser vi.”

20:03 Soffläge

André är hemma igen. Arbetsdagen avslutades 15.30 och efter att ha kört från Västerås till Eskilstuna har han ätit middag och umgåtts med familjen. När barnen lagt sig hamnar han själv i soffan. ”Målet var att dra iväg till gymmet med en kompis. Men det blir häng framför tv:n i stället.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarslitet i vabbruari: ”Är jag inte klar före lunch blir det spöstraff”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig