info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Petars snilleblixt: "Spar jättemycket tid"

Snickaren Petar fick nog av att släpa runt på spikpistol och skruvdragare. Lösningen: den egna uppfinningen plåtregelbrickan som han fått patent på.

Petars bricka drar upp tempot under jobbet med reglar. Foto: Privat

Petar Kovacevic lämnade Serbien för Sverige för fem år sedan och har hittat sin plats i Sandviken, som snickare på företaget Prenova. Han trivs med jobbet, men hittade tidigt ett arbetsmoment som han ville utveckla. Vid bygge av fasadväggar används breda plåtreglar som man måste skruva, limma eller sätta fast med spikpistol.

– När man går ute på ställningen så skjuter man fast reglarna med pistol eller skruvar med skruvdragare. Det tar väldigt mycket tid och verktygen väger flera kilo, så det är ett tungt jobb, säger Petar, som berättar att många kollegor fått problem med smärta i axlar och armar.

Petar funderade och tillverkade sedan en klämma i plast för att fästa plåtreglarna. Plåtregelbrickan, benämnd PRB, var född.

– Förutom att man slipper verktygen så spar man tid med min uppfinning, eftersom man inte ens behöver gå ut på ställningen för att sätta fast reglarna.

Reglar som böjer sig – ett problem som man enligt Petar Kovacevic slipper med hans uppfinning.

En annan fördel som Petar vill framhålla med brickan, som han fått patent på, är att man enkelt kan korrigera reglarna om de kommit snett.

– Med spikpistol måste man sätta regeln exakt, men med brickan kan man flytta regeln, säger han och påpekar att reglarna inte riskerar att böja sig när de sätts fast med hans bricka.

Kan man använda brickan i alla moment?

– Det finns vissa ställen som man måste använda pneumatisk spikpistol, till exempel vid fönster- och dörrfoder. Men på 80–90 procent av jobbet kan man använda plåtregelbrickan. Den sparar jättemycket tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Petars snilleblixt: "Spar jättemycket tid"