info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
berättat av

Snickaren Emil tävlar i extrema timbersports: ”Jobbet är bra träning”

Emil Hansson tävlar i timbersports och var nyligen med i VM.
– Mycket handlar om teknik. Men på VM hade jag otur med virket och fick en rotstock, berättar han.

Mycket handlar om att ha rätt teknik i timbersports. Foto: Stihl Timbersports

Det var genom min pappa jag kom in på sporten, han var en av de första som började med det i Sverige. Jag var ganska liten då, sju år, och har hängt med sedan dess. Då följde jag mest med och tittade på honom, men jag testade på det en gång själv när jag var tio år. Sedan började jag med sporten 2016, när jag var 15. Då gjorde jag mitt första nordiska mästerskap i juniorklassen.

Timbersports är en form av extremsport där man sågar för hand, använder yxa och motorsåg. Det är sex grenar vi tävlar i. Tre med yxa, en med en två meter lång hand-
såg och två grenar med motorsåg, där en är med en trimmad motorsåg med en motor på cirka 65 hästkrafter.

Sporten växer så att det knakar och vi arrangerar nybörjarläger flera gånger per år.

I Sverige är vi väl ett femtiotal som sysslar med det. Men sporten växer så att det knakar och vi arrangerar nybörjarläger flera gånger per år. Jag tycker om att det är full fart! Det är en rolig sport med bra gemenskap med folk som håller på med det runt om i världen.

Till vardags jobbar jag som snickare på Mora Bygg, det är ju bra träning. Man arbetar med kroppen så det har jag nytta av.

Men många av de andra som är med och tävlar i sporten jobbar i skogen.

Innan tävlingarna är det en hel del träning som krävs. Jag har varit ledig mycket i sommar för att träna. Många tror att det bara handlar om att vara stark och att ta i, men det är mest teknik.

I VM som hölls på hemmaplan i år kom jag på tionde plats av totalt tolv i det individuella mästerskapet. Men jag hade otur med virket och fick en rotstock, den del som har varit längst ner i trädet. De hade en hel del problem med virke i år, mycket kvistar och en del yxor som gick sönder. Men det är ett levande material man använder så det kan bli så.

Den äldsta som var med i individuella VM var 47 år och jag var yngst på 21 år så jag har ju många år kvar. Man måste få lite erfarenhet för att bli bättre.

I årets VM kom vi sexa i lagtävlingen, men blev andra bästa lag i Europa. Etta kom Australien och de är ju väldigt bra. Men vi blir bättre och bättre, så vi knappar in på dem.

Det anordnas flera tävlingar under året men VM avslutar säsongen. Nu när jag har vilat upp mig lite ska jag ta och jobba på grundträningen inför nästa säsong.”

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Emil tävlar i extrema timbersports: ”Jobbet är bra träning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig