info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam1 V8-9

Snickaren Börje är storsamlare: ”Jag måste bygga ut”

Förr i tiden gick det knappt att gå på stan utan. I dag använder den pensionerade snickaren Börje Gustafsson sina samlarobjekt mer sällan. Senaste gången för två veckor sedan.

Börje Gustafsson med hammaren i högsta hugg. För att samlingen ska få plats bygger han ut 54 kvadrat.. Foto: Privat

Vissa samlar på frimärken, andra på porslinselefanter eller varför inte på tomtar. Börje Gustafsson från Stallarp i Småland är också en samlare. Men han har valt något helt annat.
– Jag fick mina första slipsar när jag var ung. Jag ville vara fin som alla andra.

Vid vilka tillfällen använde du slips under ungdomsåren?
– På den tiden var det vanligt med slips så den var nästan alltid på. Hade du inte slips på dig på 50-talet var du en buse. Det gick inte ens att komma in på ett hotell eller en fest utan slips.

Men varför började du samla?
– Jag har egentligen ingen annan förklaring än att jag tyckte om slipsar. Det finns många idioter som samlar på saker och jag är en av dem.

Hur får du tag i alla slipsar?
Det började med en utförsäljning där de sålde ut nya fina till ett bra pris. Sedan blev det fler och fler och ganska snart hade jag en hel garderob.

Och sen – samlingen har ju växt mycket sedan dess.
– Ja verkligen. Jag har köpt fler men även fått många slipsar. De skickas hem till mig. Jag har fått från Onsala, Kristianstad, Örebro och från massor andra ställen. Och så kommer det ibland hem folk till mig med en kasse.

Det började redan under tonåren. Sedan dess har samlingen bara blivit större och större.

Hur många har du idag?
– Det är över 7 000.

Du har ju även ett museum där du visar upp dina slipsar.
– Jag byggde ett 2004 och har utökat i omgångar. Och nu måste jag bygga ut igen. Den här gången med 54 kvadratmeter. Slipsarna får inte plats.

Hur tycker du en riktigt snygg slips ska se ut?
– Det beror på vad du har för skjorta och kavaj. Det måste passa ihop. Det finns många slipsar jag inte skulle vilja ta på mig men har jag rätt skjorta och kavaj så kanske just den slipsen är den rätta.

Använder du slips ofta nuförtiden?
– Nej det gör jag inte. Senaste gången var för två veckor sedan då jag var på barndop. Det var bara jag och en äldre man på 90 år som hade slips.

arrow_forward Senaste nytt