info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare begär anstånd i regeringsrätten

Byggnads i Värmland vill ha mer tid på sig för att utreda fallet med snickaren som fick sänkt a-kassa efter att han tackat nej till arbete i Norge. Snickaren Per Olof Persson har efter samråd med Byggnads avdelning därför begärt anstånd med sitt fall i regeringsrätten.

– Vi behöver granska det här fallet mer. Det är en principiellt så viktig fråga, att den bör diskuteras av politiker och allmänhet, innan fallet kommer upp i regeringsrätten. Det kan inte vara rimligt att tvinga människor att ta arbete i andra länder med helt andra försäkringssystem. Det kan få stora följder för den enskilde, säger Lars-Mejern Larsson, Byggnads ordförande i Värmland.

Per Olof Persson, snickare från Lysvik, anvisades av arbetsförmedlingen ett korttidsjobb på ett bemanningsföretag i Norge. Snickaren skulle infinna sig redan nästföljande vecka. Trebarnsfadern Per Olof Persson tackade nej av flera olika skäl. Arbetsförmedlingen rapporterade detta till a-kassan, som sänkte ersättningen. Per Olof Persson överklagade beslutet, men a-kassan fick rätt i både länsrätten och nu senast i kammarrätten.

Per Olof Persson tänker överklaga domen i regeringsrätten, men nu vill alltså snickaren, samt Byggnads i Värmland få mer tid på sig till förberedelser.
Ams har som ett resultat av kammarrättens dom, uppmanat arbetsförmedlingarna att anvisa lämpliga jobb utomlands, och rapportera direkt till a-kassan, om den arbetslöse tackar nej.
Detta gäller arbetslösa som fått a-kasseersättning i mer än 100 dagar.
Tidigare har praxis varit, att endast om den arbetslöse tackar nej till lämpligt arbete inom Sverige, har a-kasse ersättningen kunnat sänkas.
– Vi ska komma ihåg, att ams nya direktiv till arbetsförmedlingarna gäller alla arbetslösa, inte bara Byggnads medlemmar. Det gäller också alla i hela landet som bor på pendlingsavstånd från gränsen, inte bara gränsen till Norge. Ett flertal andra fackförbund har hört av sig till oss och de ställer sig mycket frågande till utvecklingen, säger Lars-Mejern Larsson, ordförande för Byggnads i Värmland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare begär anstånd i regeringsrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig