info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
BYGGPANELEN

Snickar-Anders smarta val: ”Så slipper man en massa civilister”

Saneraren och snickaren Anders Varveus har möjlighet till sovmorgon, trots det väljer han att gå upp FÖRE tuppen. Veckans byggpanel svarar på hur de ser på tidiga jobbmornar.

Jag går upp 04, men är egentligen ingen morgonmänniska

Marion Kässi, 44 år, anläggare, Järna

Är du en morgonmänniska?
”Jag går upp 04 och börjar jobbet 06.30. Är egentligen ingen morgon­människa, men jag föredrar att jobba tidigt. Så har man det gjort och får resten av dagen till annat. Om man orkar alltså, i den här branschen.”

Är du orolig för att bli sjuk av asbest eller andra farliga ämnen?
”Både ja och nej. Vi markarbetare har ju kvartsdammet och när det är torrt dammar det som sjutton. Jag var inte orolig förr, men så gick vi kurs och fick lära oss hur små de där partiklarna egentligen är … Men jag är lite så där finsk, så jag säger: äh.”

Om du vore ett djur, vilket skulle du vilja vara?
”En ko. Att bara gå och käka gräs hela dagen och ta det lugnt. Inga bekymmer. Ute på en äng. Hur bra liv är inte det? Jag älskar kor! Plus att de har flera magar – en för mat, en för efterrätt, en fikamage. Och är det riktigt gott tuggar de om maten!”


Man slipper en massa civilister på arbetsplatsen som är i vägen

Anders Varveus, 63 år, asbest-sanerare och snickare, Solna

Är du en morgonmänniska?
”Definitivt en ­morgonmänniska, jobbar ofta från klockan fyra, fem. Då slipper man en massa civilister på arbetsplatsen som är i vägen. Det är ingen arbetsgivare som tvingar mig till det, utan jag gillar det. Och så blir det många timmar ledigt på dagen, när man väl är klar.”

Är du orolig för att bli sjuk av asbest eller andra farliga ämnen?
”Nej. Definitivt inte. Jag har ju min personliga skyddsutrustning. Det är bra grejer och jag har full kontroll över dem, jag vet att de sitter tätt, när filtren var bytta. Och vi får jobba i lugn och ro, folk tar en mer på allvar när man jobbar med asbest. Plus att vi gör återkommande lungröntgen och spirometri. Inga av mina kollegor har fått problem.”

Om du vore ett djur, vilket skulle du vilja vara?
”Jag skulle vilja vara en snäll björn. En sådan björn som inte bits. Men som är bra på att kramas. Jag gillar att kramas.”


Sanerare är väldigt väl informerade men andra yrkesgrupper verkar inte riktigt ha koll

Albert Waldefors, 24 år, håltagare, Göteborg

Är du en morgonmänniska?
”Jag börjar 06.30 och det är egentligen för tidigt för mig. 07.30 vaknar jag av mig själv, men nu måste jag gå upp 06 och då är jag ganska trött. Den en och en halv timman är vacker, den gör gott.”

Är du orolig för att bli sjuk av asbest eller andra farliga ämnen?
”Nja, ja och nej. Så som jag arbetar, hur jag går in i mina projekt, så är jag inte det. Men jag är orolig för hur folk förhåller sig till asbest. Sanerare är väldigt väl informerade men andra yrkesgrupper verkar inte riktigt ha koll, de tar lite väl lätt på det. Och det kan oroa mig.”

Om du vore ett djur, vilket skulle du vilja vara?
”Varg tror jag, faktiskt. Bra i flock, ett starkt djur, klarar ­tuffa miljöer. Lite som jag är. De är smarta och samtidigt lite sluga mot sina byten …”

→ Läs även: länk till Tidiga mornar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickar-Anders smarta val: ”Så slipper man en massa civilister”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig