info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snapphanefack anmäler Byggnads a-kassa

Snapphanebygdens fackförening har anmält Byggnads a-kassa till inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF.

Snapphanefacket har anmält två fall till inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF. I båda fallen menar Snapphanefacket att Byggnads a-kassa försökt att försvåra ett byte av fackförening.
Det ena fallet gäller 18 byggnadsarbetare i Hässleholm som ville byta fack, men stå kvar i Byggnads a-kassa.
Dessa hade, enligt Stefan Olsson ordförande i Snapphanebygdens fackförening, fått besked att om de straffade sig ut ur Byggnads, skulle de också straffa sig ut ur a-kassan. För att få vara kvar i a-kassan, skulle de tvingas vara med i byggfacket under uppsägningstiden, som är ett halvår.
Det andra fallet gällde en person som ville lämna både Byggnads och a-kassan, men som hade problem med att få ut det övergångsbevis som behövs för att byta a-kassa.
Enligt Stefan Olsson har båda frågorna löst sig idag.
– Men det krävdes att vi tog i först, säger han.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring har begärt ett yttrande från Byggnads a-kassa i den här frågan. De hanterar inte frågor som rör tvister mellan fackförbund, utan har uteslutande tillsyn för a-kassor. Därför får de senare bedöma om de ska ta upp fallet.
Sten-Åke Thorén är chef för Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa. Han tror att de uppkomna problemen till stor del beror på missförstånd.
– A-kassan och Byggnads är skilda åt och medlemskapet i organisationerna har inget med varandra att göra, säger han.
Enligt honom är det inga problem att vara med i a-kassan om man går ur facket. Den som väljer att gå ur a-kassan har i princip ingen uppsägningstid alls. Fackförbundet Byggnads, har en uppsägningstid på sex månader, men den har inget att göra med ett eventuellt medlemskap a-kassan.
Det finns två huvudsakliga skäl till uppsägningstiden på sex månader i Byggnads, enligt förbundets ekonomichef Clas Nykvist. Den ena är att arbetsgivare inte ska kunna hota bort medlemmar från facket vid en konflikt, den andra är att man ska ha ekonomisk stabilitet i förbundet. Sexmånadersregeln gäller inte om den som går ur har bytt verksamhet och går till ett annat LO-förbund.
De 18 byggnadsarbetarna i Hässleholm straffade sig ur förbundet genom att låta bli att betala medlemsavgiften. Då tar det tre månader innan man blir utesluten ur förbundet.
Snapphanebygdens fackförening, som organiserar alla yrkesgrupper, bildades för tio år sedan och har idag cirka 230 medlemmar. Man har ingen egen a-kassa men rekommenderar Alfakassan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snapphanefack anmäler Byggnads a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig