info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små markjobb behöver inte anmälas

Arbetsdomstolen (AD) har slagit fast att markjobb under 243 timmar inte behöver anmälas till Byggnads.

AD anser att det inte kan finnas något rimligt syfte att anmäla anläggnings- och markjobb under 243 timmar till Byggnads. Det står klart efter en dom i AD i förra veckan.
Den 7 till 22 augusti gjorde Peab markjobb under 243 timmar på Bergners Bil i Umeå. Och den 16 juni 2003 till den 10 augusti 2004 gjorde NCC markjobb på Parkskolan i Storuman under 232 timmar. Inget av företagen anmälde jobben till Byggnads.
Byggnads har reagerat mot det man ansett vara avtalsbrott i resultatlösa förhandlingar. I förra veckan blev det därför AD:s uppgift att avgöra om de uteblivna anmälningarna stred mot anläggningsavtalets regler om arbetsplatsanmälan.

Enligt avtalet ska ett jobb anmälas till facket om det finns ett rimligt syfte. Byggnads tolkar det som att möjligheten att bevaka vilken löneform som används är tillräckligt, och hävdade i domstolen att undantaget bara gäller jobb som varar högst någon eller några dagar.
Motsvarande regel i byggavtalet säger att ett jobb måste vara mer än 600 timmar för att en anmälan ska vara obligatorisk. Arbetsgivarna hävdade därför i domstolen att det är där gränsen ska ligga också når det gäller markjobb.
AD ansåg att 600 timmar kan vara för mycket på markjobb eftersom det är arbetslaget som förhandlar om ackord på anläggningsavtalet. Facket kan då behöva få en anmälan för att kunna bistå arbetslaget i ackordsförhandlingen. Men i de aktuella jobben var det tidlön som gällde och därmed ansåg AD att det var okej att inte anmäla jobben. Två av domstolens fem ledamöter ansåg att Peab och NCC skulle ha anmält jobben.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Små markjobb behöver inte anmälas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig