info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små A-kassor får det tufft

Förändringarna i A-kassesystemet gör att de mindre A-kassorna kan få svårt att överleva. Flera av de små A-kassorna är oroliga över framtiden. Det har Ekot tagit reda på.

Farmacitjänstemännens A-kassa har drygt 5 000 medlemmar. Föreståndaren Birgitta Widing är mycket orolig.
– För det första att fackförbunden ska få kalla fötter och inte vilja ha sin egen A-kassa längre. Det är ett jättestort hot. Sedan att medlemmarna inte vill ha oss, och regeringen vill inte heller ha oss, säger hon.
En räddning kan vara sammanslagning med en annan A-kassa. Mycket pekar på såna tendenser just nu, och ett bra exempel är Målarnas A-kassa som kommer gå samman med Byggnads A-kassa.

Nya A-kasseregler har inneburit sänkta ersättningsnivåer och höjda medlemsavgifter. Därför har drygt en kvarts miljon personer lämnat A-kassorna sedan i höstas. Detta i sin tur har resulterat i ökade administrativa kostnader för A-kassorna, skriver Ekot.

Sveriges Fiskares A-kassa har färre än 1000 medlemmar. Sedan i höstas har man förlorat 30 procent av sina medlemmar. Samtidigt har arbetslösheten ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året.
– En sammanslagning kan inte rädda fiskarnas A-kassa, säger föreståndaren Liane Leinsdorff.
Eftersom branschen är så speciell ser hon inte vilken annan A-kassa som Fiskarna skulle gå samman med. Hon hoppas i stället på statligt stöd.

Det utjämningsbidrag som tidigare alla A-kassor betalade till kassorna med många arbetslösa har regeringen tagit bort. Det har ersatts med ett statligt bidrag, på ungefär samma belopp, till de små A-kassorna. Enligt Bo Lundgren på IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, är det dock inte säkert att det statliga bidraget kommer att finnas kvar.
– Det finns inget givet löfte från regeringen att de kommer att gå in år efter år och ge en viss summa pengar till fiskarna eller andra A-kassor som fått del av utjämningsbidraget förut. Det närmaste man kan komma är att man har utryckt en förståelse för att det här är en situation som är problematisk ur administrativ synpunkt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Små A-kassor får det tufft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig