info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slarv leder till svåra skador

Olyckor vid mindre riskfyllda arbeten leder ofta till skador som tar tid att läka. Det konstaterar arbetsmiljöinspektörer på flera håll i landet och manar till mindre slarv.

En lärling flyttade en stege och missade att fälla ut benen ordentligt på det nya stället. Han föll från 60 centimeter och bröt ett ben i vänster tumme.
En byggnadsarbetare arbetade på en fasadställning på ganska låg höjd. I stället för trall på hela bomlaget lade han plank mellan trallen. När han steg på byxbenet föll han och bröt ett revben.
En fasadputsare gick i en slarvigt uppsatt trappa till en fasadställning. Trappan rasade, byggnadsarbetaren föll två meter och bröt revben.

Det är några exempel på mindre allvarliga byggolyckor som landets arbetsmiljöinspektörer fått anmälda den senaste veckan. Flera inspektörer tycker att det blivit vanligare med slarv vid arbeten som upplevs som mindre riskfyllda.
– Det blir ofta skador som tar tid att läka, som frakturer, också vid mindre olyckor, säger Bengt Gustafsson i Växjö.
– Och det verkar som att det blir allt mer slarv, som att man arbetar från stege i stället för bock eller att man slarvar med ställningar på låg höjd, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slarv leder till svåra skador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig