info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Skyddsombudet Jonas hyllades – "Tror inte på gap och skrik"

Jonas Lundkvist är skyddsombud på byggbolaget SBT Sverige. Idag har han uppmärksammats för sin insats för en bättre arbetsmiljö på bygget.

Skyddsombudet Jonas Lundkvist har idag uppmärksammats för sitt viktiga arbete som skyddsombud. Han jobbar just nu med Förbifart Stockholm i Skärholmen. Foto: Byggnads Stockholm-Gotland/Holger Ellgaard-Wikipedia

Det är Byggnads region Stockholm-Gotland som under Arbetsmiljöveckan åker ut och uppmärksammar ett skyddsombud per dag.

– Vi vill lyfta fram våra skyddsombud nu under Arbetsmiljöveckan. De gör ett fantastiskt jobb och är väldigt viktiga för vår verksamhet. Även beställare och arbetsgivare använder deras kompentens mycket, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Läs också Ovanligt många skyddsombud ute i veckan – Det här spanar de efter

Hur har ni valt ut de här fem personerna?

– Vi har tittat lite på vilka företag det är och sedan har vi pratat med deras bygglag som de har runt omkring sig. Egentligen är det deras kamrater som nominerat olika kandidater.

En av dem som blivit uppmärksammad under hyllningsturnén är Jonas Lundkvist. Just nu arbetar han på ett tunnelbygge i Skärholmen, en del av Förbifart Stockholm.

Visste du om du skulle hyllas med tårta?

– Jag fick veta igår att de skulle komma förbi, men att jag skulle uppmärksammas för mitt arbete som skyddsombud hade jag inte koll på.

Läs också Prognosen: Så går byggandet nästa år

Hur kändes det?

– Det är alltid roligt att få beröm.

Jonas Lundkvist har arbetat som skyddsombud på tunnelbygget i Skärholmen i 2,5 år.

Vad finns det för utmaningar på just det projektet?

– Det är att få till en bra cirkulation på luften nere i tunneln. Det är många dieselfordon på plats. Störst är problemen under sommaren när luften står mer still.

Hur tycker du att man ska vara som person för att nå fram till medarbetarna när det gäller arbetsmiljöskyddet?

– Jag tror inte att man ska gapa och skrika för mycket, utan det är bättre att prata lugnt och sansat. Det är viktigt att försöka få till en bra dialog. Med den metoden når i alla fall jag bäst resultat.

Skyddsombuden kan ibland komma i kläm mellan satsningar på skyddet och arbetsgivaren inställning. Hur hanterar du den problematiken?

– På just den här arbetsplatsen har det inte varit så många konflikter mellan företaget och mig. Jag har fått igenom det mesta som jag tyckt borde förbättras. Men annars kan det vara svårt ibland. Så fort det börjar kosta för mycket pengar tycker en del arbetsgivare att säkerheten inte är lika noga.

Hur agerar du som skyddsombud en sådant läge?

– Det gäller att gå på så hårt man kan. Och är det fara för livet har man alltid möjligheten att stoppa verksamheten. Men då gäller det att ha kött på benen, säger Jonas Lundkvist.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons

Du läser: Skyddsombudet Jonas hyllades – "Tror inte på gap och skrik"