info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud stoppade röd ceder

Bostadsrättsföreningen ville ha röd ceder till de nya balkongpanelerna. Ett träslag som kan ge allvarliga allergier när man sågar i det. Huvudskyddsombudet Glenn Nilsson såg till att det aldrig blev så.

Bostadsrättsföreningen Götheborg ville ha träslaget röd ceder till balkongpanelerna på de exklusiva Peab-lägenheterna. Ett i Sverige rätt så ovanligt och dyrt, men framför allt allergiframkallande träslag för dem som ska arbeta med det. Trädammet innehåller det allergena ämnet plikatinsyra som kan ge astmatiska besvär, och svåra sår av stickor från träet. Att byggnadsarbetarna skulle utsättas för den risken fick Peabs huvudskyddsombud, Glenn Nilsson att reagera.
– Jag ville ha saken prövad av Arbetsmiljöverket, och de accepterade arbetet under vissa premisser. Bostadsrättsföreningen ville fortfarande ha det. Men då tog företaget sitt ansvar och sa nej, vilket även fick föreningen att ta sitt förnuft till fånga.

Magnus Larsson, arbetsmiljöinspektör i Göteborg var den som åkte ut till byggarbetsplatsen.
– Jag var osäker, men efter dialog med huvudkontoret i Stockholm kom vi fram till att vi inte kunde sätta ett förbud eftersom Peab gjort en god riskbedömning.

Arbetet skulle ske i ett säkert rum med utsug från en lågvarvig såg för att minska dammet, och byggnadsarbetarna skulle bära heltäckande fläktassisterade masker, täta engångsoveraller som skulle dammsugas av innan man tog av masken och grova handskar. Men Peab gick på Glenn Nilssons försiktigare linje. Och nu väntar man inte ny balkongpanel av ett säkert material.
– Det är ju onödigt att folk ska bära mask och overall, när det finns andra material. Nu ska jag jobba vidare och försöka få Peab att inför ett förbud mot röd ceder, säger Glenn Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud stoppade röd ceder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig