info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skrytet om byggjobben: ”Familjen har nog hört det tusentals gånger …”

Byggnadsarbetaren som gång på gång drar upp gamla minnen från jobbet. Nära och kära som för länge sedan slutat lyssna. Känns det igen?

Kolla där! Där var jag med och jäklar vad … Foto: Dreamstime, Mostphotos

Att känna yrkesstolthet anses vara en viktig ingrediens för att trivas med sitt jobb. Men inte sällan kan det gå till överdrift. Åtminstone på fritiden, då man gärna skrävlar om sina stordåd på bygget.

”Japp, visar även var jag har lagt asfalt”, ”Stämmer till hundra procent”, ”Bara varje gång” och ”Provade att inte göra det en gång, fick nästan hjärnblödning”, var några av kommentarerna när byggskryt diskuterades på Byggnadsarbetarens Facebooksida.

Christer Jan jobbar fackligt på NCC och Byggnads Skåne. För snart 20 år sedan var han med och byggde Turning Torso, vilket inte har gått någon i hans närhet förbi.

– Familjen har nog hört det hundratals gånger. Det var ett intressant bygge och när det var klart tog jag med min sambo och son på en rundtur. Jag hoppas det var ett trevligt och positivt minne.

Skryter du ofta om saker du byggt?
– Det blir lätt så. Är vi ute och kör med bilen brukar jag peka ut byggnader och ta upp lite saker man byggt. De är inte långsamma med att säga ”det där har du sagt 200 gånger”. Familj och vänner har nog fått höra samma sak, om och om igen, genom årens lopp.

Åker vi förbi ett hus kan han komma in på någon liten detalj om vad han specifikt har gjort där.Det brukar vara väldigt ointressant.

Viktor, 22 år, son till Christer Jan

Christers son Viktor, 22, håller med. Förutom rundturen i Turning Torso har han tvingats lyssna på många bygghistorier. De kan dyka upp när han minst anar.

– Det kvittar var någonstans vi är. Åker vi förbi ett hus kan han komma in på någon liten detalj om vad han specifikt har gjort där. Det brukar vara väldigt ointressant. Jag har tappat räkningen på hur många gånger det har hänt.

Hur brukar du bemöta snacket?
– Man blir nästan lite smågrinig när han drar igång. Men han brukar köra på ändå.

Är det något byggminne som ändå har varit intressant att lyssna på?
– Problemet är att han är så otroligt nördig i detaljerna. Om pappa till exempel pratar om Turning Torso brukar han snabbt komma in på hur hissarna är uppbyggda. Och så visar han bilder på några kablar, säger Viktor och suckar.

Pelle Hildingsson har jobbat inom byggbranschen sedan 1989 och arbetar just nu som monterings- och säkerhetsinstruktör. Han har varit på många spektakulära byggen runt om i landet. Något hans barn är väl medvetna om.

– Så fort jag börjar snacka säger de ”Ja, vi vet!”. Men jag känner igen det här. Farsan var likadan. Han var lagbas och snickare. Jag fick höra hans historier hundra gånger, skrattar Pelle.

I vissa fall är det mer än bara vänner och familj som får lyssna på byggskrytet. Christian Jönsson jobbade också som snickare vid bygget av Turning Torso. Som 22-åring i Malmö började han använda sin arbetsplats som raggningsreplik.

– När man sprang runt på krogen i den åldern och någon undrade vad jag jobbade med blev det alltid många frågor när jag nämnde Turning Torso.

Fungerade det?
– Det hände att det snacket i baren ledde till en dejt. Men om det berodde på Turning Torso eller inte, det vet jag inte. Jag använde bara de tricks och knep man hade att tillgå, när utseendet inte alltid var till min fördel, skrattar Christian.

Gör vårt quiz! Vad vet du om Turning Torso?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skrytet om byggjobben: ”Familjen har nog hört det tusentals gånger …”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig