info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Skottet i panelen – från en jägare eller?

Det var i förra veckan som snickaren Jonas Blomgren från Lidköping städade ett skåp. Då blev han påmind om ett oväntat fynd från ett tidigare bygge.

Det var på en byggarbetsplats i Lidköping som Jonas Blomgren upptäckte något mystiskt när han satte upp panel.

– Det var en kula som satt inne i virket. Den var liksom kluven på mitten.

Jonas Blomgren är ingen jägare men han tog fram tumstocken och mätte upp kulans storlek.

– Den var 6,3 gånger 33 millimeter.

Hur tror du att den kommit dit?

– Jag skulle gissa på att det har med någon jakt att göra. Någon har varit ute i skogen och då satt en kula i ett träd. Sedan tillverkades panelen och så råkade den hamna hos mig.

Det är möjligt att den förklaringen är sann, men Erik Gåhlin som arbetat i sågverksbranschen i 40 år är tveksam. Idag jobbar han på Sävar såg utanför Umeå. Och där är de vana vid att hitta metall i timmerstockar.

– Det kan vara kulor, men det mest vanliga är nog spik. Det är bönder som äger oss och de har ofta avverkningar på sina gårdar där de sätter upp gärdsgårdar. Och då är det väldigt lätt att det kan vara spik i virket.

På Sävar såg finns det utrustning som ska sortera bort alla stockar som innehåller metall. När en stock går in i sågprocessen passerar de genom en stor ring med en magnet. Ringen känner av alla metalliska föremål och de stockar som innehåller metall åker åt sidan.

Men känner utrustningen av ett skott?

– Det bör den göra, helt säkert.

Förutom spik och ammunition, vad brukar ni mer hitta i stockarna?

– Jag har varit med om att hitta en hästsko men det var länge sedan. Kanske på 80-talet. Vi fick in hästskon i processen och då på den tiden hade vi inte någon magnetsökare. Det small riktig ordentligt när vi sågade. Sågklingan blev alldeles förstörd.


Du läser: Skottet i panelen – från en jägare eller?