info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skottade utan skydd på skoltak – skyllde på annat bolag

Efter en dom har livsfarlig skottning på ett skoltak i Umeå inneburit böter för entreprenören. De som ertappades försökte skylla på en annan aktör.

OBS! Bilden är inte från händelsen. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om problemen med oseriösa firmor som skottat på tak utan fallskydd.

I januari inträffade en allvarlig fallolycka på ett tak i Umeå. En målarlärling, som höll på att skotta snö på taket, föll baklänges över takkanten – ett fall på cirka 4,5 meter – och skadade sig allvarligt.

Vid fallet hade lärlingen varken livlina eller hjälm. Ingen av de tre personer som då befann sig på taket hade någon utbildning för takjobb eller snöskottning.

En annan händelse som gått vidare till rätten visar att det kan kosta på att skotta med dålig säkerhet. I januari 2018 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på en skola i Sundsvall där snöskottning utfördes.

Tre personer från en entreprenör som kommunen anlitat röjde snö på det fyra meter höga taket, men ingen av arbetarna hade något typ av fallskydd. Arbetsmiljöverket krävde entreprenören på böter, som man inte har betalat. Entreprenören har hävdat att ett annat företag utförde snöskottningen.

Men en ny dom i Förvaltningsrätten ger Arbetsmiljöverket rätt. Arbetarna på taket bar nämligen kläder från entreprenören och sa till kontrollanten att de jobbade för entreprenören. Det ansvariga företaget tvingas nu betala en sanktionsavgift på drygt 42 000 kronor.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skottade utan skydd på skoltak – skyllde på annat bolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig