info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Stolta jobb

Skorstensmuraren: "Jag jobbar på samma sätt som en tandläkare"

Skorstensmuraren Johan Andersson vill hela tiden utvecklas. Han lär sig genom att ställa frågor till sig själv. Typ: varför har den här skorstenen skadats just här?

Skorstenen som Johan Andersson varsamt renoverat. Foto: Privat

Johan Andersson jobbade med it men övergav datorn och blev murare för 13 år sedan, ett val han inte ångrar. Nyligen gjorde han ett uppdrag åt en villaägare i Haninge söder om Stockholm. Villan är byggd på 1940–1950-talet och murstenarna hade skadats på ena sidan av skorstenen men i övrigt var den fin.

− Skadorna berodde på att plåthuven saknade droppnäsa. Stenarna hade fått utstå regn och snö år efter år. En annan orsak kan ha varit att vissa av murstenarna var av sämre kvalité. Man kan se flisor som lossnat och som blottar stenen längre in vilket visar att stenarna inte är så hårt brända, säger Johan.

Innan renoveringen. Foto: Privat

Många skorstensmurare river och murar om hela skorstenen även om skorstenen bara är lite trasig på ena sidan. Johan använder vinkelslipen och skär ut de stenar som är dåliga och ersätter med återvunna tegelstenar som han har på lager. Fogen däremot är inte lika motståndskraftig mot tidens tand som stenarna. Därför behöver han ofta ta bort över ett större område med fog på skorstenen. Johan brukar skära ut den trasiga fogen med vinkelslip cirka tre centimeter in.

– Jag jobbar på samma sätt som en tandläkare. Man borrar tills man kommer ner till det friska. Sen tvättar man rent från damm och fyller igen, säger han.

Det största bekymret på det aktuella jobbet i Haninge, var att hitta stenar i liknande färger. Det estetiska var viktigt för kunden, som ville att utseendet på skorstenen skulle matcha tidsåldern på huset.

− Ofta blir det väldigt snyggt med äldre stenar, det är lite liv i dem. Men det ska inte vara för stor skillnad. Fogen ska också ha rätt färg och inte utmärka sig mot den befintliga fogen.

Äldre tegelstenar brändes hårdare och håller längre eftersom fukten då får svårare att tränga in, jämfört med stenar som är tillverkade senare. Äldre stenar är ofta mörkare i färgen. För att kunna tillmötesgå kunderna som vill ha en tidsenlig känsla, köper Johan upp äldre partier för att ha ett lager stenar med olika färg och storlek.

Jag började gå bredvid två duktiga polska murare med certifikat och lärde mig genom att titta hur det jobbade.

Lusten att jobba med ett hantverk väcktes när han fick i uppdrag att göra en webb-sida åt en plåtslagarfirma. Det slutade med att han började gå bredvid plåtslagaren för att lära sig yrket.

− Men när jag upptäckte att många kunder frågade: ”kan ni mura skorstenar också” fick jag idén att utbilda mig till murare. Jag började gå bredvid två duktiga polska murare med certifikat och lärde mig genom att titta hur det jobbade.

Skorstensreparation av Johan Andersson
  • Stolthetsbarometer: 9 av 10. ”Det finns andra jobb som är mer utmanande.”
  • Vad och var? Villa i Haninge söder om Stockholm.
  • Utmaning: Temperaturen ställer till problem på våren och hösten. Det måste vara minst fem grader ute.
  • Bästa tipset: Ställ frågor till dig själv. Varför har den här skorstenen gått sönder just här? Vad exakt orsakade skadorna? Var kommer vattnet ifrån? Man vill inte göra om misstagen. Ju fler frågor man ställer sig, desto mer lär man sig i ett yrke.
Nina Christensen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skorstensmuraren: "Jag jobbar på samma sätt som en tandläkare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig