info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skjutklara vapen

Fyra oregistrerade pistoler har i mer än sextio år tillhört Byggnads. Men nu har Ekonomichefen Clas Nykvist utnyttjat vapenamnestin och gjort sig av med skjutjärnen.

När Tyskland under 2:a världskriget invaderade Holland utnyttjade nazisterna fackförbundens medlemslistor för att spåra upp och eliminera politiska motståndare. Vid den tiden såg svenska politiker och fackmän en risk att även Sverige kunde bli invaderat. Därför försågs fackförbundets kassörer med vapen för att försvara sig själva och få möjlighet att förstöra medlemslistorna innan de kom i fiendens ägo.
Pistolerna försågs troligtvis av försvarsmakten och sedan dess har de legat oregistrerade inom Byggnads väggar.

Clas Nykvist fick syn på pistolerna första gången 1999 när han tog över arbetsuppgifter från den förre kassören. Han hade aldrig hört talas om dem förut men där låg de i ett kassaskåp, inoljade och fina tillsammans med skarp ammunition. Några var till och med laddade.
Genom åren har Clas känt sig olustig över att ha vapnen i sin närhet och slutligen bestämde han sig för att utnyttja vapenamnestin och lämna dem till polisen.
– Jag känner mig lättad nu. Under taxiresan till polisstationen hade jag pistolerna och ammunitionen i min portfölj. Hela resan tänkte jag på vad som skulle hända om taxin krockade eller om portföljen kom bort på nåt sätt. En mycket nojig känsla.
I efterhand känner han sig lite kluven. Det var trots allt en bit av Byggnads historia han lämnade från sig. Men det är ändå bättre än att åka fast för olaga vapeninnehav tillägger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skjutklara vapen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig