info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skatteinfo om företag ska stoppa svartjobb

En databank för alla som köper tjänster från byggföretag, med information om bland annat momsinbetalningar och arbetsgivaravgifter. Det har byggarbetsgivarna i Norge startat, för att få bort oseriösa byggföretag från marknaden.

I databasen, som kallas ”startbank”, kommer det att finnas firmaupplysningar, kreditinformation, skatteinformation och mycket annat.
De aktörer som står inför att köpa byggtjänster, kan lätt finna fakta om tilltänkta leverantörer. Meningen är att registret ska göra det enklare att välja seriösa samarbetspartners. Tidigare var företag tvungna att ta kontakt med flera olika myndigheter och gå in i flera olika databaser för att få informationen. Nu finns allt på ett ställe.
Företag som vill finnas med i registret, går igenom en kvalificeringsprocess för att bli godkänd. Startbank inriktar sig på tjänsteleverantörer.
Norska datainspektionen har godkänt registret.
Norska byggfacket uppmanar sina förtroendevalda att medverka till att bara företag som finns med i ”startbank” väljs ut som underentreprenörer.
Skanska och NCC har deklarerat att man kommer att kräva att underleverantörer finns med i registret.
Men enligt byggfacket måste registret användas med lite klipskhet. Det kommer förmodligen att finnas företag som registrerar sig, men som bakom fasaden lyckas dölja skattefiffel. Enligt facket är det lättare att upptäcka fifflarna, när databasen finns.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skatteinfo om företag ska stoppa svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig