info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
berättat av

Skärgårdssnickaren Aleksander: "Du måste vara proffs om du jobbar i Roslagen"

Aleksander Mikolajczuk är 37-årig snickare på egna firman Pirate Bygg i Roslagen. Här jobbar han och här vill han leva: "Jag ville till Skandinavien redan som liten."

Foto: Marta Bartosiak

”Jag flyttade till Sverige från Warszawa för sju år sedan. I Polen jobbade jag som mekaniker och snickare. Jag flyttade inte för jobb i första hand, jag behövde en förändring. Men jag ville till Skandinavien redan som liten, det har alltid funnits inuti mig.

Jag älskar Roslagen och har hittat hem. Vi hyr ett hus på Ljusterö, jag och min flickvän. Folk har en egensinnig humor här, tiden går långsammare än i Stockholm och landskapet är väldigt vackert. Jag möter många erfarna människor som har levt här länge. Jag har många vänner i Roslagen, även svenskar. Här vill jag leva, nära vattnet.

Båtar är min passion. Jag har sju stycken. Min flickvän säger att jag inte får ha fler än fem. Favoriten är Grisslan 600, jag köpte den till ett bra pris och har renoverat den själv. Den är bra till både transporter och fiske. Det är bästa sättet att ta sig till jobbet. Den har stor plats för byggmaterial och jag kan ta mig runt öarna utan problem.

Jag jobbar mycket och älskar mitt jobb. Jag har roligt och kunderna uppskattar det vi gör. Jag har just kommit hem från en tre månader lång husrenovering i franska Pyrenéerna. En kund från Roslagen ville ha med mig dit för att renovera ett hus med stenväggar. Det var väldigt speciellt, jag fick vara snickare, murare, allt. Fransmän kan inte bygga, Sverige är mycket mer professionellt. Och du måste vara proffs om du jobbar i Roslagen.

Vi är bara tre anställda i mitt företag men vi gör alltid ett bra jobb och är flexibla. Om en kund behöver något särskilt så hittar jag en lösning. Ett stort projekt förra sommaren var att bygga en 32 meter lång brygga i Furusund. Folk undrade om den var till något företag, men den är privat.

Nu ska jag starta ett nytt företag för att utföra båtrenoveringar. Min pappa byggde sina egna båtar, det var svårt att köpa båt i Polen förr. Jag har vuxit upp med båtliv från sex års ålder.

I sommar har jag lovat mig själv och flickvännen att vara mer ledig och bara segla runt i skärgården. På midsommar tar vi oss iväg med båten, tänder en brasa, tar med en flaska rom och sover på stranden. Lever piratliv. Det är min bild av en bra semester.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skärgårdssnickaren Aleksander: "Du måste vara proffs om du jobbar i Roslagen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig