info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skåpbil väckte polisens misstanke – hittade stor verktygsgömma

Kalmar Tingsrätt dömer två män för grov stöld efter att polisen hittat mängder av stulna verktyg och byggmaterial i ett hus utanför Oskarshamn.

Under tillslaget hittades mängder av verktyg. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll 

På morgonen den 16 mars upptäcktes inbrott på en byggarbetsplats på Varvsholmen i Kalmar. Utredningen visar att tjuvarna hade forcerat grindarna och kört en mängd verktyg från platsen i två bilar, en svensk personbil och en tyskregistrerad skåpbil.

På väg därifrån passerade fordonen en polispatrull som reagerade på att de körde ”ryckigt och hastigt”. Polisen följde efter bilarna till ett hus utanför Högsby, sydväst om Oskarshamn.

Vid husrannsakan påträffades en stor mängd verktyg från flera byggföretag, såväl i fordonen som i byggnader på tomten. Det rör sig om allt ifrån elektriska handverktyg via byggdammsugare till hörselkåpor och byggbelysning. Man fann också VVS-material, dunkar med drivmedel samt kompressorer. Polisen uppskattar värdet på stöldgodset till över 350 000 kronor.

Verktyg för runt 350 000 kronor hittades. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man hittade vidare även ett dyrkset, alltså verktyg för att öppna lås. Bilder från männens mobiler visade ytterligare verktyg som inte påträffades vid husrannsakan.

Förarna, två 21-åriga män från Litauen, har nu dömts av Kalmar Tingsrätt till villkorlig dom, böter samt utvisning för grov stöld. Något SVT var först med att berätta. En 31-årig man som befann sig i huset vid tillslaget, frias. Han fick videoklipp skickade till sig vid tidpunkten för stölden, men tingsrätten har inte kunnat styrka att han lett inbrottet via telefon.

Stöldgods hittades även i skåpbilen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skåpbil väckte polisens misstanke – hittade stor verktygsgömma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig