info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskas vision: Leverans direkt till bygget med drönare

Skanska ska vara med att bygga Sveriges första droneport – en flygplats för drönare som på sikt kan transportera gods, byggmaterial och möjligen även fungera som persontransport.

Foto: Montage. Mostphotos/Hyundai

Skellefteå kommun har tillsammans med Skanska, Skellefteå Airport, HL Insight samt brittiska bolaget Urban-Air Port tagit initiativ till en ambitiös infrastruktursatsning: att bli först i landet med en drönarflygplats.

– Vi påbörjar en förstudie i veckan och när vi har resultaten tar vi andra steg efter hand, säger David Nordberg, projektchef på Skanska.

David Nordberg. Foto: Privat.

En drönarflygplats fungerar som ett logistikcenter från vilket gods skickas ut med eldrivna drönare. Mottagaren kan vara en annan central, en utlämningsplats eller en privatperson som får leveransen direkt hem. Det finns också planer på att leverera byggmaterial direkt till byggen.

– På sikt kan det bli ett nät av såna här drönarflygplatser. Det här är en förstudie; hur ska godset transporteras, var skickar man det, direkt hem till folk eller till en liknande drönarflygplats där folk hämtar paket? Det vet vi inte idag, vi är väldigt tidigt ute med det här. Nu ska vi försöka hitta möjligheterna, säger David Nordberg.

Flygplatsen, som även kommer inrymma laddningsstationer och servicecenter för drönarna, kommer att byggas efter en förlaga som Urban-Air Port uppfört i engelska Coventry. Den är idag i första hand ett showroom för att visa upp den nya tekniken.

Hur den kan tillämpas i infrastrukturen är en av frågorna projektet försöker svara på.

– Jag kan tänka mig att man kommer kunna frakta en hel del byggmaterial direkt till byggena på det här sättet. Idag är det möjligt att transportera upp till en Europapall. Mycket handlar om kraften i drönarnas batterier, men de utvecklas väldigt snabbt just nu och då ökar kapaciteten. I framtiden kommer man kunna lyfta rätt stora grejer med dem, som exempelvis armering direkt till ett brobygge.

Drönarflygplatsen som redan byggts i engelska Coventry. Foto: Urban-Air Port
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskas vision: Leverans direkt till bygget med drönare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig