info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskaförare utbildas i miljökörning

Bil- och maskinförare i Skanska ska få utbildning i sparsam körning, för att minska bränsleåtgången, miljöpåverkan och förbättra arbetsmiljön. I Västsverige har förare till tunga fordon redan utbildats, vilket lett till att man sparat motsvarande 500 ton koldioxid per år.

De som hittills fått utbildningen i Västsverige är förare som kör tunga fordon som till exempel hjullastare och dumprar. Detta har lett till en bränslebesparing på i snitt tio procent, men i vissa fall upp till 30 procent.
– Hur mycket förbrukningen minskar beror dels på föraren, men också på vilket fordon det är, säger Johan Gerklev, miljöchef i Skanska Sverige.

Han berättar att företaget fått positiva reaktioner på utbildningen från förarna. I Västsverige beräknas denna ha lett till en besparing motsvarande 500 ton koldioxid per år. Det motsvarar ungefär 6 400 flygresor mellan Stockholm och Göteborg.

Nu ska alla i Skanska som kör bruksbilar, arbetsfordon och tjänstebilar få genomgå utbildningen som lär dem köra bränslesnålt. Det kommer att omfatta cirka 2 000 personer och utbildningen innehåller såväl teori som praktik. Bland annat kör man på en bana före och efter teorigenomgången för att kunna mäta skillnaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskaförare utbildas i miljökörning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig