info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska satsar på hyreslägenheter

Skanska planerar att bygga totalt 1 000 hyresrätter per år i städer med bostadsbrist. Företaget startar ett nytt bolag, Skanska Hyresbostäder AB, som ska utveckla, bygga och förvalta hyresrätter i egen regi.

Det finns en stor bostadsbrist, framförallt i storstäderna. Skanskas mål med det nya bolaget är att bygga lägenheter till rimliga priser.
Detta tänker företaget lösa genom att industrialisera byggprocessen och effektivisera inköpen. Att Skanska bildar hyresbolaget beror på att man vill få in allt som har med hyresbostäderna att göra under ett tak, från markanskaffning till förvaltning. Statens byggstöd till hyreslägenheter gör är en del i att satsningen blir möjlig. Stödet är cirka 200 000 kronor per lägenhet. Men det avgörande är att företaget genom att testa olika möjligheter att industrialisera byggprocessen har kommit ner i kostnad.

– Vi kommer att bygga med en hög prefabriceringsgrad, med prefabelement och badrum som kommer som moduler. Arbetsplatsen blir mer en monteringsplats, berättar Nils Olof Nilsson, vd för Skanska Hyresbostäder.
Hela taksektioner kommer att levereras till byggarbetsplatserna och installationer är redan gjorda i badrummen. Erfarenheter för byggandet hämtar man bland annat från en arbetsplats i Örebro, där produktionsmetoderna har testats under det gångna året.

Om ett par, tre år är ambitionen att Hyresbostäder AB ska vara uppe i en produktion av cirka 1 000 lägenheter per år. Men starten av byggandet av lägenheterna beräknas börja under tredje kvartalet i år. 
Hyresbostäder kommer att köpa själva byggproduktionen av Skanska Sverige AB.
Under 2005 byggdes det cirka 8 500 hyreslägenheter i hela landet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska satsar på hyreslägenheter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig