info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska river nybyggd bro: ”Skador på betongen efter gjutning”

Det är en järnvägsbro med en spännvidd på nio meter utanför Sundsvall som nu ska rivas. Orsaken är problem med betongkonstruktionen.

Gjutningen gick inte riktigt som det var tänkt. Skanska är rädda för att järnvägsbron inte håller i längden och ska därför riva nybygget och ersätta den med en ny bro. Foto: Rolf Lunneborg SVT

Bron är en del av ett större projekt söder om Sundsvall där Skanska bygger åt Trafikverket. Bron som ska rivas heter Värdshusbron och ligger i Dingersjö.

– När vi rev formen efter gjutningen såg vi att det fanns omfattande skador på betongen, säger Anders Söderberg, distriktschef på Skanska i Sundsvall.

Läs också Nytt för i sommar – friare regler för altanbyggen

Skanska har efter upptäckten genomfört en utredning och landat i att den bästa vägen för att komma vidare med bygget är att riva och bygga nytt.

– Vi vill inte lappa och laga och sedan leva med en oro över att bron inte klarar funktionstiden, säger Anders Söderberg.

Frågan är vad som orsakat det dåliga resultatet vid gjutningen. Om det till exempel handlar om själva betongen eller om det vibrerats för dålig. Anders Söderberg säger att Skanska valt att inte gå vidare med någon djupare analys av orsaken.

– Vi har bara konstaterat att det finns brister i betongkonstruktionen och då bestämt oss för att ta ansvar, göra rätt och leverera en produkt som uppfyller kraven.

Arbetet med att riva och bygga upp den nya bron påbörjas nu under sommaren. Enligt Skanska kommer den misslyckade gjutningen inte innebära några förseningar för projektet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska river nybyggd bro: ”Skador på betongen efter gjutning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig