info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska krävs på böter för illegal arbetskraft

Två utländska arbetare på en underentreprenör till Skanska saknade både ID06 och uppehållstillstånd när de fastnade i en kontroll. Nu kräver åklagaren både Skanska och underentreprenören på böter, rapporterar SvD.

Här i Årsta upptäcktes arbetare utan tillstånd på en av Skanskas underentreprenörer. Foto: Skanska/Coulourbox

Skanska renoverade bostadshus i stockholmsförorten Årsta åt det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem. Men när beställaren i september 2018 genomförde en kontroll på arbetsplatsen hittades två georgiska arbetare som varken hade id-handlingar, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd, rapporterar SvD.

De utländska medborgarna arbetade åt en av Skanskas underentreprenörer, som nu har åtalats för brott mot utlänningslagen och krävs på 139 500 kronor. Men åklagaren vill att även Skanska ska betala en ”särskild avgift” på 93 000 kronor.

Läs också ID06-kontroll – felfritt på 1 av 18 byggen

”Skanska Sverige AB har inte vidtagit rimliga kontrollåtgärder för att förvissa sig om att arbetsgivaren inte hade utlänningar anställda som saknade rätt att vistas i Sverige och kan därför inte frångå betalningsansvar”, skriver åklagaren enligt SvD.

Rättegången inleds den 29 april. Skanska vill inte uppge hur företaget ställer sig till åklagarens krav.

– Vi kommenterar inte pågående rättsfall men självklart får inte svart arbetskraft förekomma på våra arbetsplatser, säger presschefen Jacob Birkeland till SvD.

Kontrollen i Årsta var en del av Rättvist byggande, ett samarbete mellan Stockholms allmännyttiga bostadsbolag. Som Byggnadsarbetaren tidigare rapporterat genomfördes ID06-kontroll på totalt 18 byggen – varav bara ett klarade sig utan anmärkningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska krävs på böter för illegal arbetskraft