info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska i stor korruptionshärva

Skanska är indraget i en stor korruptionsskandal i Brasilien. Bland annat ska ett partnerbolag ha betalat ut mutor för att få kontrakt på en gasledning, avslöjar Ekot idag. Skanska har beslutat att lämna Sydamerika.

Polisen nystar nu upp flera fall av korruption i en stor mutskandal i Brasilien. Ett 20-tal chefer på stora byggföretag har gripits av polis.
Enligt Sveriges Radio har minst två av Skanskas brasilianska samarbetspartners i polisförhör erkänt att de betalat ut mutor till det statliga oljebolaget Petrobras. Målet var att få miljardkontrakt på bland annat raffinaderier och gasledningar, objekt som Skanska varit med och byggt.

Mutor för gasledning

Ett exempel är en gasledning i Amazonas, som Skanska byggde tillsammans med det brasilianska byggföretaget Camargo correa. En representant har i förhör erkänt att man betalat nära sex miljoner i mutor för att få kontraktet. Kontraktssumman var 1,6 miljarder 2006, då kontraktet skrevs.
Bland de gripna cheferna i korruptionshärvan har flera erkännanden gjorts om utbetalning av mutor till oljebolaget Petrobras. Utbetalningarna ska ha gått via företag med konton i Schweiz och Uruguay. Enligt uppgifterna i Ekots inslag pekas också Skanska ut som en av medlemmarna i en kartell som byggbolagen bildat för att hantera både utbetalningar av mutor och upphandlingar med Petrobras. Ingen Skanskachef har hittills gripits.

Lämnar Sydamerika

Till Ekot säger Skanskas Latinamerikachef Johan Henriksson att företaget nu utreder mutmisstankarna.
– Det vet jag inte. Vi håller på och gör uppföljningar nu internt, svarar han på frågan om Skanska betalat ut mutor i något av projekten i Brasilien de senaste åren.
Skanska har dock beslutat sig för att lämna Sydamerika.
– Den här miljön som finns i Sydamerika med mycket korruption , är ju jättesvår att jobba i, säger Johan Henriksson

Muthärva i Argentina

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att Skanska har varit indragna i upprepade skandaler i Sydamerika. Det gäller bland annat en muthärva i Argentina 2005.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska i stor korruptionshärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig