info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska i brittisk domstolsprocess

Skanska har nu dragits in i domstolsprocessen gällande den brittiska svartlistningsskandalen. Arbetare som uppger att de stängts ute från branschen kräver ekonomisk ersättning.

Byggnadsarbetaren avslöjade i våras att Skanska haft en central roll i en skandal där brittiska byggbolag i hemlighet fört ett register som lett till att arbetare nekats jobb i branschen. Bland annat personer som lyft säkerhetsfrågor anmäldes till registret, som andra företag sedan kollade av inför anställningar.
Skanska var en av registrets flitigaste användare, företaget kollade runt 66 000 namn på fem år.

Ett företag inför rätta

Förra sommaren stämde ett åttiotal arbetare ett av företagen, Sir Robert McAlpine, för konspiration. Stämningen innebär att Sir Robert McAlpine ställs till svars även för andra företags agerande i svartlistningshärvan. Arbetarna vill ha ersättning för uteblivna inkomster och de sammanlagda kraven landar på mycket höga belopp.
När Byggnadsarbetaren i våras intervjuade Harvey Francis, vice vd på Skanska i Storbritannien, sa han att Skanska räknade med att dras in i domstolsprocessen så småningom. Nu har det skett.

Kräver att Skanska blir medsvarande

I juli lämnade Sir Robert McAlpine en inlaga till domstolen High Court där man begär att även företag från Skanska och ytterligare åtta byggkoncerner ställs till svars.
Sir Robert McAlpine har sagt i ett uttalande till brittisk press att alla företag som namnges i inlagan deltog i The Consulting Association (organisationen bakom registret över arbetare) och att de ska vara medsvarande i målet.

Skanska kommenterar inte

I nuläget är det 79 arbetare som står bakom stämningen. Byggnadsarbetaren har sökt Harvey Francis på Skanska för en kommentar.
Företaget skickade i stället ett skriftlig uttalande gällande svartlistningsanklagelserna i stort. I uttalandet uppger Skanska att man samarbetat med myndigheterna då dessa utrett vad som inträffat. Det betonas också att Skanska tar avstånd från svartlistning. Men inget sägs om det nuvarande rättsliga läget.
En taleperson för de svartlistade arbetarna, Steve Acheson, har sagt till sajten building.co.uk att arbetarna har väntat i fyra år bara på att komma så här långt, men att de inte kommer att ge sig förrän den hemliga konspirationen är fullt exponerad och arbetarna uppnått någon form av rättvisa.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska i brittisk domstolsprocess

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig