info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska får gottgöra avdrag på jullön

Till jul 2003 fick 32 Skanska-anställda sitt lönebesked den 22 december. Beskedet innehöll en tillönskan om god jul, åtföljd av indragen lön. Nu får Skanska betala skadestånd till de 32.

Skanskas avdrag på mellan 380 och drygt 10 000 kronor från 32 anställdas jullön 2003 var olaglig kvittning. Det slog arbetsdomstolen (AD) fast i en dom på onsdagen.
Kvittningen gjordes från lönerna för 32 anställda på ett skolbygge i Navestad i Norrköping som inleddes på våren 2003. Den första ackordsmätningen hade givit 156 kronor per timme. Men sedan började det krångla.
– Vid semestern hade det tillkommit en massa timmar så vi förstod att uppgörelsen inte skulle hålla och begärde ny förhandling, berättade lagbasen Mikael Karlsson i Byggnadsarbetaren i december 2003.

Skanska ville inte omförhandla, trots att den ursprungliga överenskommelsen inte var undertecknad. I stället betalade man ut 133 kronor per timme i förskott, i avvaktan på en ny mätning av jobbet.
Skanska gjorde en egen mätning under hösten som slutade på en förtjänst på 121 kronor per timme för perioden maj till oktober 2003. Byggnads avdelning gjorde en annan mätning, där man tog hänsyn till de delvis nya förutsättningarna, och kom fram till en förtjänst på 154:50.
Skanska valde då att ta hjälp av Sveriges Byggindustrier (BI) och begära förhandling om lönen. Trots att en förhandlingsdag var bestämd till i januari drog Skanska av skillnaden mellan 121 kronor och 133 kronor från decemberlönen för 32 anställda. Som motiv angav man bland annat att arbetstakten hade sjunkit på grund av lönetvisten.

Under 2004 kom en dom i AD som slog fast att en löneöverenskommelse måste vara skriftlig. Och eftersom den ursprungliga ackordsuppgörelsen i Navestad inte var påskriven så fanns det därför ingen uppgörelse att utgå ifrån. Skanska insåg då att man inte kunde behålla de pengar man dragit från de anställdas löner och betalade därför tillbaka pengarna, från 380 kronor upp till över 10 000 kronor.
Byggnads nöjde sig inte med det. Man ansåg att Skanska gjort sig skyldig till olaglig kvittning. Det betyder att man dragit av pengar som man inte hade rätt att dra av enligt kvittningslagen. Därför borde Skanska också betala skadestånd.

Nu har AD dömt Skanska att betala totalt 110 000 kronor till de 32 anställda i skadestånd. Den som hade lägst avdrag på lönen får 150 kronor i skadestånd. Tolv av de anställda får 5 000 kronor. BI och Skanska får dessutom stå för Byggnads rättegångskostnader på 100 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska får gottgöra avdrag på jullön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig