info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska anklagas för trakasserier

Anklagelser om maskning och påhopp, omotiverade och plötsliga omplaceringar och uppsägningar av trotjänare i rekommenderade brev. Det agerandet från Skanska i Västerås upprör de anställda.

Det rådde en hätsk stämning när Skanskas anställda i Västerås hade möte i på fredagsförmiddagen.
– Det är killar som arbetat hela sitt liv i Skanska, några mer än 20 år, som nu blivit uppsagda per rekommenderat brev. De vågar inte ens lämna över uppsägningen personligen, det är skamligt, säger Thomas Rollne, facklig förtroendeman på Skanska Väst i Västerås.

Den senaste veckan har motsättningarna mellan Skanska och de anställda kulminerat. En central förhandling om uppsägningar strandade förra fredagen. Dagen innan hade centrala förhandlingar om lön på kvarteret Lothar strandat. De åtta i arbetslaget skulle få avtalets lägsta tillåtna lön från 1 april.
I måndags började Skanska lämna över uppsägningarna. På kvarteret Lothar fick fyra av de anställda uppsägningen plus ett besked om att de kunde gå hem direkt. De befriades från arbetsplikt under uppsägningstiden. Vid ordväxling i samband med överlämnandet konstaterade Skanskas personalansvarige, enligt flera av de anställda, att de inte skulle få sätta sin fot på ett Skanskabygge de kommande sex månaderna.

De kvarvarande anställda på kvarteret Lothar omplacerades till byggservice, precis som de som arbetat på projektet Fryxellska skolan.
Byggnads avdelning i Västerås kommer nu att begära förhandling med Skanska. Man anser att Skanska brutit mot lag och avtal på en rad punkter.
Förhandlingsframställan kommer att innehålla anklagelser om trakasserier, olovlig stridsåtgärd och förhandlingsvägran. Trakasserierna har inneburit att Skanska anklagat de anställda för maskning och hot mot de underentreprenörer som företaget använder på Fryxellska skolan. Anklagelserna är falska, menar de anställda och facket som talat med platschefen och underentreprenörerna.

Byggnads menar vidare att arbetsbefrielsen under uppsägningstiden och omplaceringarna har inneburit olovliga stridsåtgärder. Anklagelsen om förhandlingsvägran har sin grund i att Skanska inte visat någon förhandlingsvilja under förhandlingarna om uppsägningar. Man har i stället från Skanskas sida hota att öka antalet uppsägningar om man inte får sin vilja igenom.
Skanskas divisionschef, Göran Wahlström, tillbakavisar anklagelserna. Han säger att han inte anklagat någon för maskning samt att omplaceringarna och arbetsbefrielsen beror på arbetsbrist.
När det gäller anklagelsen om förhandlingsvägran säger han att han inte funnit några skäl att ändra uppfattning om antalet uppsägningar under förhandlingen.

Göran Wahlström tycker att han skött hanteringen av de senaste veckornas omställning av Skanska i Västerås på ett bra sätt.
– Visst är det tråkigt att säga upp personal, jag kan förstå att många är besvikna. Men jag har ett ansvar för att vända resultatet i den här verksamheten, säger han.
Skanska i Västerås bedriver nu byggserviceverksamhet med ett 20-tal anställda byggnadsarbetare. Ytterligare några är fortfarande anställda på nyproduktion men de har för tillfället sin placering på byggservice. Cirka 25 tjänstemän och lika många anställda byggnadsarbetare ska i fortsättningen utföra Skanskas uppdrag i Västerås. Göran Wahlström ser inget anmärkningsvärt i den fördelningen. Han ser fördelar med att anlita underentreprenör i stället för att använda egen personal.
– Det finns byggföretag som inte har några anställda alls. Det måste vara upp till företagen att avgöra hur den fördelningen ska se ut. Som jag ser det blir valfriheten större med mer UE.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska anklagas för trakasserier

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig