info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skånsk medlem ifrågasätter Kiruna-resa: ”Inte försvarbart”

Landets byggnadsarbetare sliter med inflationshöga räkningar i en tid då varslen duggar tätt. Samtidigt tar 18 personer på Byggnads region Skåne flyget till hotell i Kiruna för budgetsnack och studiebesök. "Vi tar del av deras erfarenheter samtidigt som vi arbetar med budgeten", säger Jonas Sjöberg, ordförande för region Skåne.

Byggnads Skåne befinner sig på en studie- och budgetresa i Kiruna, något en skånsk medlem reagerat mot. Foto: Mostphotos

– På min firma får vi inte in några jobb. Det känns inte alls bra inför nästa år, berättar en skånsk byggnadsarbetare medlem i Byggnads och som hört av sig till tidningen.

Han är upprörd då han fått veta att ett stort antal personer från hans egen region tagit flyget från Malmö upp till Kiruna för att under fyra dagar bo där på hotell, diskutera budget och göra studiebesök.

– Det sticker i ögonen att de prioriterar att åka i väg i dessa tider när medlemmarna har det svårt. Många kämpar för att betala räkningar samtidigt som många varslas och riskerar arbetslöshet. Jag är förbannad, säger byggnadsarbetaren och fortsätter:

– Det är inte rätt läge att lägga våra medlemspengar på en sådan här resa nu.

Är det fel att åka till Norrbotten och titta på vad de gör där med tanke på att byggandet i Sverige i dag går som allra starkast längst i norr?

– I grunden så tycker jag att studieresor är något bra och det är viktigt att se hur andra jobbar. Men de åker dit för att diskutera nästa årsbudget. De har möteslokaler här i Malmö som de kan använda för att prata om budgeten, säger byggnadsarbetaren och fortsätter:

– De skickar ju hela styrelsen och administratörer för de här studiebesöket. Det verkar helt onödigt.

Det var i måndags som styrelsen åkte upp till Kiruna. Hemresa sker på torsdag. Kati Hollosy Boo som är kommunikatör på regionen berättar att 16 personer i regionens styrelse är med på resan.

Av dem är tre personer anställda på Byggnads kontor. Det handlar om ordföranden, avtalsansvarig och kassör. Resten i styrelsen är förtroendevalda yrkesarbetare som arbetar ute på olika företag. Förutom dessa är Kati Hollosy Boo själv och en administratör med i Kiruna.

Jonas Sjöberg är ordförande för region Skåne.

– Vi är på en studie- och budgetresa som var planerad innan pandemin. Vi skulle egentligen åkt 2020 men den blev uppskjuten tills nu.

Varför åker ni till Kiruna?

– Alla regioner i landet har olika förutsättningar för att utföra det fackliga arbetet. Vi i Skåne vill ta lärdom hur man jobbar i Kiruna. De har väldigt stora avstånd och mycket inrest personal. Samtidigt har de en stark konjunktur med nästan ingen arbetslöshet. Vi tar del av deras erfarenheter samtidigt som vi arbetar med budgeten.

Kunde ni inte göra budgetarbetet hemma i Skåne?

– Hade vi stannat i Skåne hade vi varit på ett hotell ändå och gjort det här budgetarbetet. Och för att stärka organisationen tog styrelsen ett enigt beslut om att åka till Norrbotten och där ta lärdom av vad våra kollegor gör. Även om det är långt bort.

Kan du förstå att byggnadsarbetaren reagerar mot resan med tanke på läget i branschen med alla varsel?

– Både ja och nej om jag ska vara helt ärlig. Man blir inte mindre uppsagd för att vi åker till Höör i stället. Många av de som sitter med i styrelsen har varit med och förhandlat vid de här jobbiga varslen, men situationen för de varslade blir inte bättre för att vi inte åker någonstans, säger Jonas Sjöberg och avslutar:

– Det här är ingen glassresa utan en arbets- och studieresa. Och för att vara extra tydlig så kan jag säga att vi bor inte på Ishotellet och att den här resan är den första som styrelsen gör på 10 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skånsk medlem ifrågasätter Kiruna-resa: ”Inte försvarbart”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig