info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skandalbygge i Stockholms innerstad

Minst 15 östeuropeiska byggnadsarbetare bor på en byggarbetsplats vid Stureplan i Stockholm. Byggettan har övervägt att polisanmäla byggföretaget Stureplan Bygg AB för arbetsmiljöbrott.

Byggarbetsplatsen ligger på Birger Jarlsgatan 24 där företaget bygger om Hotell Stureplan. Arbetarnas dåliga boendemiljö upptäcktes i torsdags eftermiddag av Krister Strömberg, på Byggettan, när han efter tips besökte bygget.
– Jag blir så ledsen när jag får se sånt här. Tänk om det börjar brinna, det skulle bli rena katastrofen. Det finns överhuvudtaget inget brandskydd för de här grabbarna, säger han.

Enligt den norske platschefen på bygget jobbar 22 byggnadsarbetare från Polen, Vitryssland och Ukraina på bygget. Minst 15 av dem bor i en sidoavdelning på hotellet bara en våning över den del av hotellet som nu rivs ur för renovering. Här sover de på madrasser och tältsängar i skrymslen som angränsar till tillfälliga köksutrymmen. De flesta rummen saknar dörrar och delas av 3-4 män. Blandat med kläder och personliga tillhörigheter ligger verktyg och matförpackningar.

Hälften av de 22 arbetarna saknar arbetstillstånd i Sverige.
En av dem som har tillstånd är Arthur Onatskogovich, 23 år, från Grodna i Vitryssland. Han förstår inte vad som är fel på boendet utan tycker det är ganska praktiskt.
– Det är ju bra att ha nära till sängen och köket. Vi ska inte heller bo här hela tiden utan har blivit lovade ett annat så småningom, säger han.
Enligt Arthur och andra byggnadsarbetare som tillfrågas har de varit på bygget i en vecka och enligt dem själva tjänar de 75 kronor i timmen efter skatt.
Men Krister Strömberg ruskar på huvudet och svär för sig själv.
– Jag har sett många byggen och dessvärre sådana här omständigheter förut. Bygget har pågått betydligt längre, kanske en månad. Och det är inget som säger att det betalas någon skatt. Jag har inte sett några lönespecifikationer och i nuläget vet jag nästan inget om företaget, säger han.

Byggettan har övervägt att polisanmäla företaget för arbetsmiljöbrott och dessutom kräver de att byggnadsarbetarna genast flyttar till ett bättre boende. Stureplan Bygg AB har gått med på att ordna annat boende omgående. På tisdag nästa vecka ska kollektivavtal skrivas med Stureplan Bygg AB. Målet är att arbetarna ska få avtalsenlig lön och förhoppningsvis också bli medlemmar i Byggnads.
Platschefen på Stureplan Bygg AB hade i torsdags inga kommentarer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skandalbygge i Stockholms innerstad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig