info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadorna som främst drabbar yngre byggjobbare

Som ung bygglärling är risken för en skada på händer av något handverktyg, till exempel en kniv, betydligt större än om du närmar dig pensionsåldern.

En undersökning som Afa Försäkringar gjort visar att risken för skador på händer är störst för de allra yngsta på arbetsmarknaden. Foto: Mostphoto

Det är undersökning från Afa Försäkringar som visar att det till stor del är din ålder som avgör vilken typ av skador du får efter en arbetsplatsolycka.

Under åren 2018 och 2019 inträffade det drygt 25 000 allvarliga arbetsolycksfall och en granskning visar ett tydligt samband mellan ålder och var på kroppen skadan inträffar.

Ju yngre arbetstagaren är desto mer ökar risken för skador på fingrar, hand och handled. Det gäller samtliga branscher, men det gäller främst yngre inom industrin och byggbranschen där skadorna uppstår i samband med arbete med maskiner och handhållna verktyg. Sedan, möjligen i takt med erfarenhet, minskar skador på fingrar och händer i takt med att arbetstagarna bli äldre.

Siffrorna från Afa visar vidare att det också finns vissa typer av skador som främst drabbar äldre. Då handlar det om problem med armar, axlar och skuldror. Även det gäller samtliga branscher men problemen är tydligast inom vård-och omsorgsyrken, industri samt för yrkesförare.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadorna som främst drabbar yngre byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig